Starbucks sluit zich aan bij een initiatief om gezamenlijk het vaccineren tegen COVID-19 te versnellen

21-1-2021

  • Starbucks created a mock vaccine distribution site in Seattle
  • Starbucks created a mock vaccine distribution site in Seattle
  • Starbucks created a mock vaccine distribution site in Seattle

Vorige week kondigde de gouverneur van de staat Washington, Jay Inslee, op een persconferentie het doel aan om het aantal vaccins dat dagelijks aan mensen wordt gegeven in zijn staat te verhogen van ongeveer 15.000 tot 45.000. Hoewel de staat nog niet zoveel doses krijgt, zal dat naar verwachting de komende maanden veranderen. Om dit doel te helpen bereiken, heeft de gouverneur het ‘Washington State Vaccine Command and Coordination Center’ opgericht, een publiek-privaat partnerschap voor de hele staat dat bestaat uit bedrijven zoals Starbucks, Microsoft, Costco, Kaiser Permanente, andere zorggroepen en overheidsorganisaties. Microsoft verleent zijn technologische expertise en ondersteuning, terwijl Costco zich richt op de levering van vaccins door apotheken. Kaiser Permanente is verantwoordelijk voor de planning en levering van massale vaccindoses aan degene die ze uitdelen.

Bijna 24 miljoen mensen in de Verenigde Staten zijn positief getest op COVID-19 en tot nu toe zijn er bijna 400.000 overleden. Dit is dus een interessante samenwerking waarin de kennis van Starbucks is gericht op het helpen met de operationele efficiëntie, het ontwikkelen en standaardiseren van modellen voor vaccinatiecentra die in de hele staat kunnen worden geïmplementeerd en het helpen verbeteren van de patiëntervaring. Ze probeerden de meest gestroomlijnde ‘Starbucks’ te creëren die ze ooit hebben gebouwd en die maar één product verkoopt. Lees meer over de kennis die ze in 10 dagen hebben vergaard…

Wat kun je o.a. doen om het vaccineren tegen COVID-19 te versnellen?

Starbucks creëerde een fake vaccinatie locatie in het Starbucks Tryer Center, een experimenteel laboratorium in een ruimte van ruim 125 vierkante meter op de onderste verdieping van het hoofdkantoor van het bedrijf in Seattle. Het is een plek waar Starbucks ideeën test voor nieuwe winkelontwerpen, enz. Het eerste dat het toegewezen team deed, was onderzoeken hoe vaccinatiesites in Washington momenteel functioneren. Ze onderzochten ook welke staten in de VS en welke landen in de wereld het meest effectief zijn in het zetten van vaccinaties, om te begrijpen wat hen succesvol maakt. Het team bracht een dag door in vaccinatieklinieken om te observeren en met gezondheidswerkers te praten over wat er werkt en waar de knelpunten in het proces zitten. De volgende dag creëerden ze het fake vaccinatie station in het Tryer Center, voortbouwend op wat ze hadden geleerd.

Het grootste probleem dat ze moesten oplossen, was eigenlijk de laatste stap in vaccinatie. Na een injectie moeten mensen 15 minuten in een observatieruimte zitten om te worden gecontroleerd op eventuele bijwerkingen voordat ze vertrekken. Maar als de wachtruimte vol is, komt het hele proces tot stilstand en kunnen er geen nieuwe mensen worden ingeënt. Een deel van de bottleneck is dat die 15 minuten op de meeste locaties door de ingeënte zelf wordt gecontroleerd – en deze kan zich vergissen in de tijd, niet meer precies weten hoe laat ze er gingen zitten, afgeleid worden door hun mobieltje enzovoorts met als gevolg dat ze vaak wat langer blijven zitten en zo het vaccineren stagneert. Enkele van de oplossingen die de groep bij Tryer bedacht, waren onder meer het meegeven van de exacte tijd waarop ze hun vaccinatie hadden ontvangen en meer en duidelijke klokken die op prominente plekken in wachtruimtes moeten worden geplaatst. Een ander idee was om groepen mensen samen naar de wachtruimte te sturen, zodat men gezamenlijk in dezelfde rij zit en dus ook een teken krijgen om te vertrekken. Beetje het idee van auto’s in de rij voor een veerboot.

Symbolen in plaats van tekst, brief met wat er gaat gebeuren, incheckbalies….

Verder ontwikkelden ze symbolen op borden die aangeven wat er op die plek gaat gebeuren in plaats van tekst, duidelijker voor degene die geen Engels spreken. Ze bedachten een brief met duidelijke aanwijzingen over wat mensen kunnen verwachten dat er zal gebeuren, wat een grote hulp kan zijn als iemand angstig is. Ze creëerden incheckstations met ‘fast lanes’ voor mensen die alleen hoeven te worden geregistreerd en een ‘slow lanes’ voor degenen die nog vragen willen stellen. Het Starbucks-team werkt aan drie verschillende modellen: vaccinatieklinieken, drive-through-klinieken en mobiele pop-ups om naar mensen in meer landelijke gebieden te gaan.

Kevin Johnson, CEO van Starbucks, heeft o.a. gezegd dat het team het ontwerpen van vaccinatieklinieken benadert zoals een barista die in een Starbucks-bar werkt, wat inhoudt dat de vraag wordt gesteld: wat heb je nodig? “Als je seconden of een minuut van het proces kunt halen, kan je op de doorvoertijd besparen en meer mensen vaccineren”, aldus Johnson. Hij wil gestandaardiseerde ‘best practices’ creëren die in alle klinieken kunnen worden toegepast en afhankelijk van de behoefte kunnen worden vergroot of verkleind. Alles wat het bedrijf leert, is open source en is beschikbaar voor iedereen die het kan gebruiken.

Website: Starbucks Stories

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.