Sportschool van de toekomst | Get Pumped

26-2-2018

‘The gym of the future is closer than you think’ is een onderzoek gedaan door Reebok en Gensler, een wereldwijd architecten- en ontwerpbureau. Zij zien hoe de wereld aan het veranderen is en kwamen met een idee om benzinestations om te toveren tot sportscholen. Nu er steeds meer auto’s zijn die geen benzine meer nodig hebben maar op elektriciteit rijden zullen benzinestations een andere rol moeten gaan vervullen in de nabije toekomst.

Sportschool van de toekomst

Sinds de introductie van de auto een eeuw geleden is er veel veranderd. Dankzij vier wielen, een motor en wat benzine kan men sneller dan ooit rondreizen. Het resultaat is dat er op steeds meer plekken benzinestations verschenen, zonder benzine kwam je immers nergens. Tegenwoordig rijden er al veel meer auto’s op elektriciteit en in de toekomst zal de hoeveelheid blijven toenemen. De vraag is dan: wat gebeurd er dan met alle benzinestations? In elke stad en dorp staat er wel ééntje. Is het een idee om er plek van te maken waar je komt voor lichamelijke brandstof?

Reebok en Gensler denken van wel. Zij denken dat de benzinestations perfect dienst kunnen doen als ‘Fitness Hubs’, een plek waar mensen aan zowel hun mentale- als fysieke welzijn kunnen werken. “Reebok gelooft dat we trainen om de beste versie van onszelf te worden,” zegt Austin Malleolo, hoofd van Reebok fitness facilities.“Dit ontwerp in samenwerking met Gensler stelt ons in staat een toekomst voor te stellen waarbij er geen drempels zijn die je ervan weerhouden om te gaan sporten en gezond bezig te zijn. De consument zal geen benzinestations meer nodig hebben, de lege gebouwen die daardoor ontstaan kunnen we dan beter gebruiken om plekken te creëren die van waarde zijn in een gemeenschap.”

Het doel is uiteindelijk om gezonde voorzieningen als een sportschool en restaurant zo dicht mogelijk bij huis beschikbaar te hebben. Alfred Byun, ontwerper bij Gensler: “Wij stellen ons een toekomst voor waar steden een netwerk hebben van fitnessruimtes waarbij je tussen je werk- en woonplaats meer kunt opladen dan alleen je auto. Stel je voor dat je een optie hebt om de file te verlaten om te ontspannen met yoga of Crossfit en vervolgens een gezond sapje te drinken.”

Het concept van Get Pumped

Het ‘Get Pumped’ concept kan op drie verschillende manier neergezet worden in de toekomst. De onderstaande concepten zijn wel gericht op Amerika, zo kennen we in Nederland bijvoorbeeld geen ‘Interstate rest stops’ die langs de belangrijkste snelwegen staan.

The Network:
Dit zullen de grotere tankstations zijn die aan de rand van de Amerikaanse ‘Interstate stops’ te vinden zijn. Hier kunnen reizigers stoppen om te spinnen, boksen, Crossfitten en hardlopen.

The Oasis:
De benzinestations die op kleinere, lokale snelwegen staan worden oplaadzones waar je mentaal en fysiek tot rust komt. Er zijn farm-to-table restaurants die biologisch en gezond eten aanbieden in combinatie met smoothies en verse sappen. De kruidentuin en hardloopbanden in de buitenlucht maken het af.

The Community Centre:
De lokale, kleinere tankstations veranderen in kleine community centres waar mensen kunnen werken aan een gezonder leven. Terwijl je je elektrische auto aan het opladen bent leer je over hoe je gezonder kunt leven. Ook is er een mini-supermarkt aanwezig met lokale en gezonde producten. Pop-up trucks kunnen gebruikt worden om een Crossfit- en of spinningles te volgen.

Website: Gensler

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.