Slapen in een kunstwerk

5-11-2014

  • Antony Gormley Room
  • Room Antony Gormley
  • Room Antony Gormley

In september is in Londen hotel ‘The Beaumont’ geopend. Voor het hotel staat een enorm sculptuur, ROOM. Londen heeft er hierdoor een openbaar kunstobject bij van de beroemde beeldhouwer Antony Gormley. Gormley’s ROOM is zowel een monumentale sculptuur als een architectonisch verlengstuk van het hotel.

Slapen in een kunstwerk

Slapen moet een bijzondere ervaring zijn in de suite in ROOM. Het is een met donker eiken ingerichte één kamer suite met een puur witte marmeren badkamer die bereikbaar is achter een zwaar zwart gordijn en via zeven traptreden. Het hotel heeft verder 50 hotelkamers en 23 suites. Het is het eerste hotel van Jeremy King en Chris Corbin in Mayfair Londen. Gegeten kan er worden in ‘The Colony Grill Room’ en in ‘The American Bar’, daarnaast heeft het hotel  een sauna, hamam en gym.

Artistieke verklaring statement

Het sculptuur is een gigantische kubusvormige hurkende figuur, gebaseerd op het lichaam van de artiest.  Zijn statement, “Ik neem het lichaam als onze primaire habitat. ROOM contrasteert een zichtbare buitenkant van een lichaam gevormd uit grote rechthoekige massa’s met een innerlijke ervaring. Het interieur van de kamer is slechts 4 vierkante meter, maar 10 meter hoog: intiem op het niveau van het lichaam maar van boven open. Het idee was om dit langzaam onthullen. Ik wilde de nacht structureren als een inleiding tot slapen en dromen, en het gevoel van volledig omsloten zijn versterken. Alleen het venster geeft zicht op de hemel. De luiken bieden ’s nachts een totale black-out. De onderbewuste niveaus van licht hebben me de mogelijkheid gegeven de duisternis zelf te beeldhouwen. Mijn ambitie voor dit werk is dat het monumentale in confrontatie staat met de meest intieme ervaring. “

Bron: www.thebeaumont.com

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.