De Shweeb | De door mensen aangedreven monorail

15-3-2017

  • Flying round the corner
  • GM_SWEEB_14
  • the race is on!
  • thru the trees! Shweeb
  • top speed 2 Shweeb

De Shweeb is de nieuwste avontuurlijke activiteit in Nieuw Zeeland, ’s werelds eerste pedaal aangedreven bovengrondse monorail race circuit.  Je ligt in een cabine die hangt aan een monorail en racet tegen iemand anders. Hoe harder je trapt, hoe sneller je bij de finish bent. De Shweeb staat in Rotorua in het Agroventures Adventure Park in Nieuw Zeeland en is voor jong en oud toegankelijk. Het idee kwam uiteindelijk ook op de radar van Google en kreeg een investering van een miljoen dollar. Een mooi systeem voor boven een avontuurlijk natuurpark.

The Shweeb

Shweeb kan het best omschreven worden als een pedaal aangedreven bovengrondse monorail. Het is een opwindende, dynamische attractie. De monorail kan swings van 60 graden maken en je zweeft op verschillende hoogtes over golvend terrein. De bestuurders begeven zich in een liggende positie voor maximale comfort en minimale luchtweerstand. De harde wielen zorgen ervoor dat de rolweerstand vermindert en met het gebruik van zeven verschillende versnellingen kan met kleine moeite snelheden van boven de 70 kilometer bereikt worden. Je kan racen tegen de klok of tegen een andere bestuurder. Twee Schweebs kunnen ook aan elkaar verbonden worden voor een tandem race.

De Schweeb is bedacht door Geoff Barnett die opgroeide in een van de buitenwijken in Melbourne, Australië. Na afgestudeerd te zijn aan de universiteit, verhuisde hij naar Japan om in het onderwijs te werken. Tijdens het kijken en ervaren van het bijna onbeweeglijk verkeer in Tokyo droomde hij over het fietsen boven dit verkeer. De naam ‘Schweeb’ is geïnspireerd op de Duitse Schewebebahn, de ‘hangende spoorweg’.

Google

In 2008 lanceerde Google project 10^100, een project dat vroeg om ideeën die de wereld zouden veranderen en zoveel mogelijk mensen zou helpen. Google evalueerde 154.000 ideeën en kwam met 16 groepeerde ideeën waarop gestemd kon worden.

Toen ‘Drive innovation in public transportation’ een van de vijf winnende ideeën werd, zocht Google een organisatie, bedrijf of individu die kon helpen het idee te realiseren. Uiteindelijk was het een zoekopdracht op Google dat de Schweeb onder de aandacht bracht bij het advies bestuur van 10^100. En kreeg de Shweeb een bijdrage uit het project dat Google in totaal ruim 10 miljoen dollar kostte.

Website: Shweeb

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.