SAIL Amsterdam gebruikt long range beacons voor interactie

19-8-2015

Unieke interactie tussen tallships en smartphones via langeafstand beacons tijdens SAIL 2015.

Zoals iedere 5 jaar is SAIL Amsterdam ook dit jaar weer het toonbeeld van historische tallships. Naast historie heeft SAIL dit jaar een wereldprimeur op het gebied van mobiele innovatie in petto. Met behulp van long range beacons en het in Nederland ontwikkelde inBeacon software platform krijgen toeschouwers via de SAIL app automatisch informatie over een 10-tal bijzondere schepen zodra ze in de buurt zijn.

Een unieke ervaring tijdens de SAIL-in-Parade

Tijdens de SAIL-in parade wordt gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde long-range beacons die een bereik van 300 – 350 meter hebben. Aan beide kanten van het tallship worden beacons geplaatst, waardoor ook de toeschouwers op de kade van het soms wel 400 meter brede Noordzeekanaal worden bereikt. De informatie over het schip zal automatisch worden verstrekt als de toeschouwer de gratis SAIL app heeft geïnstalleerd en Bluetooth aan heeft staan.

Hoog in de mast van de bark ‘Europa’ hangt een webcam die unieke live overzichtsbeelden uitzend. De toeschouwer krijgt via de SAIL app een link naar deze beelden zodra de Europa langs vaart.

Bereik

Tot voor kort hadden beacons een bereik van maximaal 50 meter. De long-range beacons die tijdens SAIL worden ingezet hebben speciaal ontwikkelde chips die een effectief bereik tot ruim 300 meter mogelijk maken.

Innovatieve technologie met een Nederlands karakter

Het Nederlandse inBeacon heeft een cloud software platform ontwikkeld dat alle faciliteiten biedt om de interactie met de eigenaar van de smartphone zo relevant mogelijk te maken. De smartphone reageert op de omgeving, of de omgeving reageert op de smartphone.

SAIL-app

Alle beacon interacties vinden plaats via de SAIL app die gratis verkrijgbaar is in de Apple iTunes store en Android Play store. Het enige wat de bezoeker hoeft te doen is zorgen dat de app op de telefoon staat en Bluetooth aanstaat. Het systeem werkt op alle nieuwe iPhones vanaf versie 4s en op zo goed als alle nieuwere Android toestellen vanaf versie 4.3. Het hele proces van idee naar uitvoering is te zien op het YouTube-kanaal van Remco Bron, hij doet met verschillende video’s  uitgebreid verslag van de ontwikkeling en je krijgt een kijkje achter de schermen van SAIL.

Bron: In Beacon SAIL Amsterdam

Website: SAIL Amsterdam

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.