Sachi | Het eerste alcoholische drankje ter wereld gemaakt van wei van tofu

12-12-2017

Er is een octrooi aangevraagd voor de unieke zero-waste aanpak van het omzetten van een bijproduct van de tofu productie in een alcoholische drank. Een onderzoeksteam van de National University of Singapore (NUS) heeft met succes een drankje gemaakt van tofu wei, een vloeistof die wordt verkregen uit de productie van tofu en vaak wordt weggegooid. Het drankje hebben ze Sachi genoemd. De innovatieve fermentatietechniek verrijkt de drank ook met isoflavonen, wat antioxidanten zijn die weer goed zijn voor onze gezondheid.

Sachi | Alcohol met gezondheidsvoordelen

Een jaar geleden zijn universitair hoofddocent Liu Shao Quan en zijn PhD-student, de heer Chua Jian Yong, begonnen met het creëren van Sachi. Zij zijn beiden betrokken bij het Food Science and Technology-programma van de faculteit van NUS en hebben een brede belangstelling voor duurzame voedselproductie. “De traditionele manier om tofu te produceren, produceert een grote hoeveelheid wei, die veel calcium en unieke soja-voedingsstoffen bevat, zoals isoflavonen en prebiotica. Vandaar dat het weggooien van de wei van tofu verspilling is. Er is weinig onderzoek gedaan om deze wei te verwerken tot voedsel of drankproducten. Ik had eerder gewerkt aan alcoholfermentatie tijdens mijn vooropleiding op de NUS, dus besloot ik de uitdaging aan te gaan om een ​​alcoholische drank te produceren met de wei. Het drankje bleek lekker, wat een aangename verrassing is,” volgens Mr. Chua.

Van afval een smakelijk drankje maken

Tofu, ook bekend als tahoe, is populair, veganistisch voedsel gemaakt van sojabonen. Eén van de meest gebruikelijke methoden voor het produceren van tofu is door versgekookte sojamelk te stremmen, af te koelen en in een vast blok te persen. Tijdens het persproces om overtollig water te verwijderen, wordt de wei van tofu opgevangen. Wanneer deze wei wordt weggegooid als onbehandeld afval, veroorzaakt het milieuvervuiling aangezien de eiwitten en de oplosbare suikers in de wei kunnen bijdragen aan de zuurstofverarming in de waterwegen. Upcycling van de wei van tofu kan daarentegen een middel zijn om economische rendementen voor bedrijven te genereren.

Onder leiding van Assoc Prof Liu bedacht Chua binnen ongeveer drie maanden een ​​uniek recept voor  een ​​alcoholische drank van deze tofu wei. Hij maakte eerst verse sojamelk van sojabonen en gebruikte toen de sojamelk om tofu te maken. Tijdens het maken van tofu verzamelde hij de wei. Suiker, zuur en gist werden toegevoegd aan de wei en het brouwsel werd gefermenteerd om de alcoholische drank te produceren. Chua heeft ook een nieuwe gistingstechniek ontworpen waarbij de  wei volledig wordt gebruikt zonder dat er afval ontstaat. Het hele proces van het maken van de alcoholische drank duurt ongeveer drie weken.

Het team heeft een patent aangevraagd voor het nieuwe proces om Sachi te maken en ze willen samenwerken met industriële partners om het drankje bij consumenten te introduceren.

Website: National University of Singapore

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.