Restaurant Syr | Food that tastes good and does good

28-2-2017

  • Personeel Syr
  • TafelsettingSYR
  • Syr logo+tagline
  • Syr gerechten

Restaurant Syr is een restaurant in Utrecht waar vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan het werk zijn. Het doel is om de werknemers ervaring te laten opdoen zodat ze later gemakkelijker doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Gasten krijgen hier typische Syrische gerechten voorgeschoteld zoals Tabouleh, Sambusek en Doperwtenfalafel, bereid met een Europese twist.

Restaurant Syr

Zoals in veel landen in Europa, arriveerden de afgelopen tijd ook veel nieuwkomers in Nederland, onder andere uit Syrië. Door werkervaring op te doen bij restaurant Syr zullen ze zich sneller thuis voelen en mee gaan doen in de Nederlandse maatschappij. In het restaurant werken vluchtelingen of mensen met een vluchtelingenachtergrond die affiniteit voor horeca hebben samen met Nederlandse collega’s. Op deze manier ontstaat er een band tussen de verschillende culturen.

Buiten het eten dat er geserveerd wordt is het restaurant ook een plek waar nieuwe en lokale Utrechters elkaar ontmoeten en beter leren kennen. Er is een expositieruimte en een cultureel programma, met onder meer presentaties, workshops en debatten. De winst die gemaakt wordt gaat rechtstreeks naar UAF; een stichting die studenten met een vluchtelingenachtergrond begeleidt.

Andere initiatieven

Niet alleen in Utrecht worden er horecazaken geopend waar vluchtelingen werkzaam zijn. In Rotterdam opende deze maand Eethuis Shaami. Eigenaar Firas kwam 2,5 jaar geleden naar Nederland en opent het eethuis in samenwerking met zijn Syrische neef. Daarnaast is er tussen 25 februari en 25 maart een pop-up restaurant in Delft, bij de Hartige Samaritaan werken vluchtelingen, burgers en studenten samen.

Website: SYR

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.