Op zoek naar de smaak van het bier van Rembrandt

30-6-2022

  • VROLIJK - bier van RembrandtVROLIJK - bier van Rembrandt
  • Op zoek naar Smaak - bier van RembrandtOp zoek naar Smaak - bier van Rembrandt
  • Op zoek naar Smaak - bier van RembrandtOp zoek naar Smaak - bier van Rembrandt
  • Op zoek naar Smaak - bier van RembrandtOp zoek naar Smaak - bier van Rembrandt

CRAFT, de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen in Nederland maakt documentaire én een nieuw eigentijds bier met een groep brouwers, historici en tv-kok Perry de Man. Wat voor een soort bier zat er in het glas op Rembrandt’s schilderij “De verloren zoon in een herberg” uit 1635? Deze vraag is het vertrekpunt van de nieuwe documentaireserie ‘Op zoek naar smaak’. In deze serie gaan bierbrouwers, kunst- en bierhistorici, en culinaire allrounder Perry de Man (DJ, kok, De Toko Rotterdam, Falafval, 24Kitchen) niet alleen opzoek naar de smaak van het bier van Rembrandt toen, ook is te zien hoe het gelukt is om het bier op het schilderij zelf te brouwen met de smaak van nu.

Leestijd: 3 minuten

Hoe smaakte het bier dat Rembrandt dronk?

Op het schilderij, geïnspireerd door het verhaal van de verloren zoon, is een jong stel te zien dat in een vrolijke bui het glas heft. Het zijn niemand minder dan Rembrandt en zijn vrouw Saskia – het schilderij wordt dan ook wel Zelfportret met Saskia genoemd. Een 17e-eeuwse selfie. Bierbrouwers en -drinkers vragen zich natuurlijk maar één ding af bij het zien van het schilderij: hoe smaakte het bier dat Rembrandt dronk?

‘Op zoek naar smaak van het bier van Rembrandt’

CRAFT besloot dit uit te zoeken en maakte de documentaire ‘Op zoek naar smaak’. Mede dankzij de eeuwenlange traditie van bierbrouwen in Nederlands, is de serie een fascinerende zoektocht naar oude receptuur én hedendaagse smaak. Met een flinke dosis humor neemt Perry de Man de kijker mee in een wervelende mix van boeiende geschiedenis en moderne brouwerskunde. Bijgestaan door bierbrouwers, kunst- en bierhistorici. De reeks van vier korte films laat zien hoe brouwers van nu erin zijn geslaagd om het bier van Rembrandt te vertalen naar een eigentijds bier.

Bekijk hieronder de trailer!

VROLIJK is het eigentijdse variant op het bier van Rembrandt

Op basis van een geheel nieuw, zorgvuldig ontworpen brouwrecept maakten de leden van CRAFT een op Rembrandts schilderij gebaseerd bier. Het bier is licht van kleur, heeft rond de vijf procent alcohol, is tamelijk droog van smaak en heeft door het gebruik van een vleugje rookmout en kruiden als steranijs en koriander een uniek, doordrinkbaar karakter. Het bier wordt onder de naam VROLIJK exclusief door CRAFT brouwerijen gemaakt en geschonken.

De documentaire ‘Op zoek naar Smaak’ is vanaf vandaag te bekijken via de website van Craft Brouwers, hier vind je ook meer informatie en de verkrijgbaarheid van VROLIJK.De eerste aflevering kan je hieronder alvast zien!

we schreven eerder over diverse soorten bier.

Website: CRAFT

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.