Op hoogtestage in Vlaanderen bij Monte Marcella

29-3-2024

  • Rendering of Monte Marcella - high altitude training resort in FlandersRendering of Monte Marcella - high altitude training resort in Flanders
  • Rendering of Monte Marcella - high altitude training resort in FlandersRendering of Monte Marcella - high altitude training resort in Flanders
  • Rendering of a room in Monte Marcella - high altitude training resort in FlandersRendering of a room in Monte Marcella - high altitude training resort in Flanders
  • Rendering of the swimming pool of Monte Marcella resort in FlandersRendering of the swimming pool of Monte Marcella resort in Flanders
  • Monte Marcella - Bike FittingMonte Marcella - Bike Fitting
  • Monte Marcella - restaurantMonte Marcella - restaurant
  • Frederik Van Lierde - Ambassador Monte MarcellaFrederik Van Lierde - Ambassador Monte Marcella
  • Monte Marcella - the ultimate cycling experienceMonte Marcella - the ultimate cycling experience

Wereldprimeur voor ambitieuze renners! Op zoek naar die paar procentjes extra hoeven wielrenners niet langer af te reizen naar verafgelegen berggebieden. Voortaan kunnen ze terecht in het hart van West-Vlaanderen. “Door de nieuwste technologie toveren we onze 16 kamers, met in totaal 42 bedden, om tot hoogtekamers. We bootsen dezelfde effecten van een hoogtestage na”, aldus Frederik Van Lierde (ex-wereldkampioen Ironman en sportman van het jaar 2013 en ambassadeur van Monte Marcella). “Meer nog, we bieden de hoogteprikkels ook aan in heel wat gemeenschappelijke ruimtes, zoals de food lounge, fitness- en gymruimte, living, wellness en cinemazaal. Want hoe meer uren per dag je in de ijlere lucht spendeert, hoe beter je sportresultaat. Door bovendien met z’n allen samen de hoogte-uitdaging aan te gaan vergroot ook de mentale weerbaarheid van de sporters. De talloze faciliteiten op hoogte maken Monte Marcella uniek in de wereld.”

Leestijd: 3 minuten

De ultieme wielerervaring | Monte Marcella

De Kemmelberg is het hoogste punt van West-Vlaanderen. En het wordt nog iets hoger! Met een top van maar liefst 4.500 meter boven de zeespiegel ligt het dak van de kustprovincie voortaan in Ledegem. Geen echte berg, natuurlijk, maar de Monte Marcella. Het is een gloednieuw resort met innovatieve hoogtekamers voor wielrenners.

Als voorbereiding op hun hoofddoelen trekken Wout van Aert, Lotte Kopecky en Remco Evenepoel jaarlijks enkele keren op hoogtestage. “De voordelen van deze aanpak staan buiten kijf,” vertelt Frederik Van Lierde. De ex-wereldkampioen Ironman en sportman van het jaar 2013 treedt op als ambassadeur van Monte Marcella. “Op grote hoogte bevat de lucht minder zuurstof. Het lichaam reageert daarop door meer rode bloedcellen aan te maken, wat de capaciteit om zuurstof te transporteren verhoogt. Het ultieme resultaat is een verbetering van de conditie, het uithoudingsvermogen en dus de prestaties.”

Voorbereiding op Olympische Spelen | Het ‘Live high, train low’ – principe

De sportwereld is het erover eens dat je de beste resultaten bereikt met het ‘live high, train low’-principe. Trainen gebeurt dus bij voorkeur op zeeniveau. Aan leuke trainingsroutes geen gebrek in de buurt van Monte Marcella, want het luxueuze verblijf ligt centraal in het Vlaamse wielerwalhalla. In minder dan een uurtje fietsen sta je op de top van de Kemmelberg en ook de iconische hellingen van de Vlaamse Ardennen, zoals de Kwaremont, Koppenberg en Paterberg, liggen nauwelijks een steenworp verder. Na de training verblijft de renner continu op grote hoogte in het resort.

Monte Marcella | Resort voor professionele sporters

Vanaf april 2024 tot augustus mikt Monte Marcella exclusief op professionele sporters. “Al enkele internationale UCI World Tour-ploegen en een sportinfluencer hebben een verblijf bij ons gepland”, verklaart Van Lierde. “Daarnaast komen zeker ook enkele atleten van het BOIC al langs. In aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs zou een verblijf in Monte Marcella wel eens het verschil kunnen betekenen tussen zilver en goud.”

Meten met de groten | Vanaf augustus ook open voor niet professionele groepen

Na de exclusieve start opent Monte Marcella vanaf augustus de deuren ook voor niet professionele groepen. “We denken aan gedreven sporters, zoals gran fondo renners, die in aanloop naar een belangrijke wedstrijd de hoogteprikkel opzoeken. Ook fietsende meerwaardezoekers die zich met de profs willen meten, komen hier aan hun trekken”, aldus initiatiefnemer Chris Mullie, ondernemer en zelf een recreatieve sporter. “We willen een concept aanbieden waarbij alle recreanten ongeacht hun niveau zich een tijdje onderdompelen in het leven van een topsporter. De hoogtekamer is maar één van de troeven. Daarnaast bieden we heel wat extra’s aan zoals sportmassages, bikefitting, medische coaching en sportwetenschappelijk voedingsadvies. Voor elk wat wils, dus.”

Wie kiest voor Monte Marcella zal zich alvast niet vervelen. Om te beginnen ligt het exclusieve hoogteresort in een groene omgeving waar het aangenaam vertoeven is. Daarnaast zijn er de media room, wellness, fitness- en gymruimte, Finse piste, loungeroom, een verwarmd 25 meterbad in openlucht, en er komen nog een gamingroom, hobby ruimte en een gezellig cafeetje, exclusief voor de verblijfsgasten bij. “De naam Marcella verwijst naar mijn grootmoeder die hier samen met mijn grootvader Marcel decennialang het goede weer maakte”, besluit Chris Mullie. “Het is hun familiale boerderij die we omvormden tot een luxueus resort voor wielrenners.”

Website: Monte Marcella

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.