Onverwachte vriendelijke gebaren voor Valentijnsdag

3-2-2015

McDonald’s maakt gebruik van de marketing techniek van ‘onverwachte vriendelijke gebaren’ door vanaf begin februari tot Valentijnsdag gratis maaltijden weg te geven. In heel Amerika kunnen gasten van de vestigingen van McDonald’s willekeurig worden verrast met het verzoek te betalen voor hun maaltijd met selfies, knuffels, high fives, en andere vormen van liefde.

Onverwachte vriendelijke gebaren

In 2009 schreven we al over dit begrip ‘random acts of kindness’. Toen was het de Hyatt hotelgroep bezoekers met onverwachte vriendelijke gebaren verraste. Bijvoorbeeld een kosteloze massage, een gratis ontbijt of een barrekening die achteraf niet betaald hoefde te worden. Ook de KLM heeft dit soort acties gebruikt. Met de social media is het natuurlijk een erg sterk gebaar en stimulans tot positieve mond-tot-mond of ‘mond-tot-media’ reclame.

Effect van het gebaar van McDonald’s

Op het internet duiken nu al filmpjes en foto’s op van reacties van gasten die een gratis maaltijd krijgen aangeboden. Zo werkt het dus, je investeert als bedrijf in een reclame campagne en in gratis maaltijden en je gasten maken reclame voor jou binnen hun vriendengroep.

Inspiratie nodig om je eigen vriendelijke gebaren te bedenken? Kijk dan eens op de website van Random acts of kindness (RAK). Zij organiseren van 6 tot 15 februari een week waarin ze via de social media veel extra aandacht genereren voor dit soort gebaren. #RAKweek2015.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.