Nxt Museum | Het eerste ‘New Media Art’ museum in Nederland

16-10-2020

  • Biometric Mirror by Lucy McRae and Dr Niels Wouters. Part of the inaugural exhibition at Nxt Museum, Shifting Proximities © Peter Tijhuis
  • Habitat by Heleen Blanken with Naivi and Stijn van Beek. Part of the inaugural exhibition at Nxt Museum, Shifting Proximities. © Heleen Blanken
  • Dimensional Sampling #1 by Yuxi Cao (James). Part of the inaugural exhibition at Nxt Museum, Shifting Proximities. © Peter Tijhuis
  • Dimensional Sampling #1 by Yuxi Cao (James). Part of the inaugural exhibition at Nxt Museum, Shifting Proximities. © Peter Tijhuis
  • Dimensional Sampling #1 by Yuxi Cao (James). Part of the inaugural exhibition at Nxt Museum, Shifting Proximities. © Peter Tijhuis
  • Distortions in Spacetime by Marshmallow Laser Feast. Part of the inaugural exhibition at Nxt Museum, Shifting Proximities. © Marshmallow Laser Feast

Sinds 29 augustus kunnen bezoekers van het Nxt Museum in Amsterdam zich onderdompelen in de futuristische wereld van het eerste museum gewijd aan nieuwe mediakunst in Nederland. Hun eerste tentoonstelling is ‘Shifting Proximities’. Het museum bevindt zich in het opkomende Amsterdam-Noord en je kunt er genieten van acht grootschalige, multi-zintuiglijke kunstinstallaties, waarvan er vier zijn gemaakt in opdracht van Nxt Museum, een première dus! De installaties zijn gemaakt in samenwerking met lokale en internationale kunstenaars, ontwerpers, technologen, wetenschappers en muzikanten. Creatieve ideeën worden gecombineerd met baanbrekend academisch onderzoek en technologische innovatie.

Voor wie houdt van nieuwe kunst is het Nxt Museum een ​​‘must visit’ in Amsterdam. Dus op het moment dat Covid het toelaat moet dit museum op je lijstje staan! Wij hebben een tijdje geleden genoten van ons bezoek aan de Van Gogh-tentoonstelling in het museum L’Atelier des Lumières in Parijs. Dit is een kunstinstallatie die bezoekers met nieuwe media verplaatst in de schilderijen van deze kunstenaar. De eerste tentoonstelling in Nxt Museum ziet er nog futuristischer uit en er is een hoop te beleven! In de eerste weken mochten ze al zo’n 4.500 mensen verwelkomen om de installaties te bewonderen.

Shifting Proximities | Innovatieve kunst en state-of-the-art technologie in Nxt Museum

Samengesteld door Bogomir Doringer en co-curator Jesse Damiani onderzoekt ‘Shifting Proximities’ hoe menselijke ervaring en interactie worden beïnvloed door sociale en technologische veranderingen. Bezoekers worden uitgenodigd om fysiek, emotioneel en intellectueel in contact te komen met de kunst – van het ervaren van de vorming van een zwart gat tot het leren hoe planten met elkaar communiceren. Daarnaast kunnen bezoekers zichzelf onderwerpen aan de tekortkomingen van gezichtsherkenningsalgoritmen.

Curator Bogomir Doringer: “We openen het Nxt museum in tijden van COVID-19, die de ‘nabijheid’ tussen ons drastisch heeft verschoven en het leven zoals we dat nu kennen heeft veranderd. Op momenten als deze moeten we samenkomen en ons verenigen om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Shifting Proximities onderzoekt hoe technologie ons helpt verbonden en beschermd te blijven, terwijl we ondertussen geconfronteerd worden met hoe dezelfde technologie ook gemobiliseerd kan worden om ons te controleren en uit te buiten. We plaatsen artiesten in de voorhoede bij het navigeren door deze complexe tegenstellingen en, door te vertrouwen op actieve deelname van het publiek, willen we de rol en verantwoordelijkheid van ons allemaal benadrukken bij het vormgeven van de toekomst.”

De werken in de eerste tentoonstelling zijn:

Connected (2020), een nieuwe installatie van audiovisueel kunstenaar Roelof Knol met geluid van Marc Mahfound.

Topologies #1 (2020), een nieuwe installatie van United Visual Artists (UVA).

Habitat (2020), nieuw werk van kunstenares Heleen Blanken in samenwerking softwareontwikkelaar NAIVI en geluidskunstenaar Stijn van Beek.

Distortions in Spacetime (2018-2020), van de audiovisuele pioniers Marshmallow Laser Feast.

Econtinuum (2020), een nieuw werk van ecologisch kunstenaar Thijs Biersteker met de Italiaanse botanicus Stefano Mancuso.

Biometric Mirror (2018-2020) van sciencefiction-kunstenaar en lichaamsarchitect Lucy McRae en wetenschapper dr. Niels Wouters.

Nxt Stage: Dimensional Sampling #1 (2019-2020), een nieuw audiovisueel werk van kunstenaar en programmeur Yuxi Cao (James) en sound designer Lau Hiu Kong (Lawrence).

Nxt Lab: The Coded Gaze, een serie van vier videowerken gemaakt door de Algorithmic Justice League en Joy Buolamwini.

Om de traditie van uitleggen op te schudden, hebben digitale kunstenaar Benjamin Muzzin en sound designer Danny van der Lugt de opdracht gekregen om verklarend materiaal te maken dat een combinatie van projecties, bewegende beelden en tekst gebruikt om de mensen te helpen zich te verdiepen in het onderzoek en het gezamenlijke creatieve proces achter elk van de kunstinstallaties. De ‘overgangskamers’, gelegen tussen de kunstinstallaties, bieden bezoekers ook een plek om te ontspannen, na te denken en zich in te stellen op een nieuwe installatie.

Shifting Proximities neemt de volledige tentoonstellingsruimte van het Nxt Museum van 1.400 vierkante meter in beslag, inclusief Nxt Lab (een dynamische ruimte voor onderwijs, onderzoek en ontwikkeling en de thuisbasis van het artist residency-programma) en Nxt Stage (een platform voor innovatieve uitvoeringen en audiovisuele kunst). Deze twee regelmatig roterende ruimtes stellen Nxt Museum in staat relevant te blijven en te reageren op urgente sociaal-politieke uitdagingen.

Bekijk deze video over de installaties in het museum:

 

Website: Nxt Museum

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.