Met zeewierextract de grond verbeteren | Swinkels Family Brewers

30-11-2021

  • Inzaaien van de bouwgerst | Swinkels Family Brewers

Swinkels Family Brewers start, na een eerste succesvolle test op haar eigen gerstveld, met een pilot waarin ze zeewierextract gebruikt als biologische groeistimulant voor haar brouwgerst. Op drie locaties wordt in totaal zes hectare brouwgerst bewerkt met de biostimulant, wat ervoor moet zorgen dat de opbrengst van de gerstoogst toeneemt, het waterverbruik vermindert en de bodem meer CO2 opneemt en vastlegt. De pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met mouterij Holland Malt, The Seaweed Company en twee agrariërs die zijn aangesloten bij het initiatief Boer Bier Water.

Leestijd: 2 minuten

Een succesvolle eerste test

Eerder dit jaar zorgde een test met het gebruik van het zeewierextract op het gerstveld van brouwerij Bavaria voor positieve resultaten. Reden om een grotere pilot uit te rollen: in samenwerking met twee boeren in de buurt van brouwerij Bavaria wordt in totaal zes hectare brouwgerst besproeid met het natuurlijke zeewierextract. Door middel van vochtmeters in de bodem en het afnemen van bodemmonsters worden de resultaten van de pilot constant gemonitord. De biostimulant moet ervoor zorgen dat de aarde rijker wordt en meer koolstof kan opnemen, de weerstand van de gerst tegen plantziektes wordt vergroot en er minder water nodig is om de gerst te telen.

Nieuwe stap in circulariteitsambitie | Swinkels Family Brewers

Marthijn Junggeburth, manager duurzaamheid bij Swinkels Family Brewers: “Bij ons familiebedrijf denken we niet in jaren, maar in generaties. Daarom is het voor ons belangrijk om te denken aan de lange termijn en te investeren in duurzame initiatieven. De eerste test met The Seaweed Company op ons eigen gerstveld was veelbelovend en maakte dat we de pilot graag verder uitrolden. Zo kwamen we uit bij twee boeren die al jarenlang brouwgerst voor ons telen. Ik ben heel blij dat we samen deze pilot aangaan en samen kijken of we een verschil kunnen maken. Het gebruik van deze bio groeistimulant kan onze CO2-voetafdruk verkleinen en daarmee een bijdrage leveren aan onze circulariteitsambitie.”

Betrokkenheid Holland Malt

Als de resultaten van de pilot gunstig uitvallen zou dit de circulariteitsdoelstellingen van Holland Malt verder ondersteunen. De mouterij heeft een centrale plaats in de keten van gerst naar bier, en de CO2-voetafdruk van mout en bier wordt voor een belangrijk deel ook door de teelt van gerst bepaald. Teelt van brouwgerst met deze biostimulant is dus een mogelijke verbetering voor de hele keten.

In dit artikel schreven wij al eerder over Swinkels Family Brewers.

Website: Swinkels Family Brewers

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.