Meet your new chef; Watson, a computer

23-10-2014

Op de Food Valley Expo presenteerde Marc Teerlink van de Watson Group het nieuwe cognitieve computersysteem van IBM, Watson. Het computersysteem ontwikkelt verrassende nieuwe gerechten met behulp van Big Data en biedt chefs hiermee een nieuwe manier van denken en creëren aan. Ook IBM is van mening dat koken een kunst is maar daarnaast is de basis een enorme hoeveelheid chemische en neurologische wetenschap. Het cognitieve kooksysteem van IBM kan op dezelfde manier over smaak nadenken als een mens zijn smaakpapillen gebruikt. Onno Kokmeijer van restaurant Chiel Bleu (2 Michelinsterren) heeft tijdens de Food Valley Expo een aantal gerechten bereid die Watson heeft bedacht.

Onze collega Lennert Rietveld, horeca adviseur bij Van Spronsen & Partners schreef eerder deze week toevallig ook over de Watson in zijn blog ‘de computer als chefkok’:

“Een coole gadget voor kekke zaken zul je bedoelen! Het bericht op Nu.nl kopt hoopvol: De creatieve computer ‘Hoe machines chef-kok en arts worden? Watson, het cognitieve computersysteem van IBM heeft een barbecuesaus in elkaar gedraaid, blijkt uit het artikel. Dat is nog een stukje ‘doorontwikkelen’ voordat we bij de functie van chef zijn. Boeiend is dat de Watson de mogelijkheid heeft van het oneindig combineren en kunnen onthouden van smaken, zoals in het stuk vermeld staat. IBM is met dit cognitieve computersysteem aan het testen wat er gebeurt als een machine creatief wordt.

Gastronomixs

Combineer deze computer met smaak-platforms zoals Gastronomixs (van Jeroen van Oijen en Inge Meijs met bijvoorbeeld Jonnie Boer deze maand als gastchef) en Foodpairing, en je hebt een proef-computer die te gekke dingen kan maken, mét smaak. Dit lijkt me een erg coole gadget voor avant-garde restaurants die wat verder gaan met hun gerechten en hun foodconcept.”

Lees dit artikel verder op de website van Van Spronsen & Partners.

Website: IBM

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.