McDonald’s in 2016: Een echt restaurant?

29-3-2016

Gastblog van Leonie van Spronsen, woonachtig en werkzaam in Parijs, die de tafelservice bij de McDonald’s op de Champs-Élysées is gaan ervaren.

Zoals je wellicht recent in de media hebt gezien heeft McDonald’s besloten in Frankrijk zijn service strategie te veranderen. Zij proberen nu een ‘echt’ restaurant te creëren met service aan tafel, dit met als doel om de rijen en wachttijden te verkorten en het service imago te verbeteren. De implementatie is recent begonnen bij de grootste Franse McDonald’s op de Champs-Élysées in Parijs. Genoeg reden dus om dat eens te gaan bekijken!!

Bij binnenkomst wordt ik overvallen door de enorme hoeveelheid mensen die binnen zijn. Aangezien deze nieuwe service is bedacht om wachttijden te verkorten, ben ik hier wat door verrast maar als ik wat rondloop en alles bekijk begin ik te begrijpen wat ze gedaan hebben. Ik moet toegeven dat het werkt. In de ‘klassieke’ McDonald’s zijn de rijen en drommen mensen altijd allemaal aan het eind, voor de kassa. Door de ‘bestelschermen’ door de hele zaak heen te plaatsen zijn de mensen nu veel beter verspreid en dat creëert wat meer ruimte.

Deze bestellingssystemen zijn er natuurlijk al een tijdje maar wat hier nieuw is dat je er nu voor kunt kiezen om je eten te laten bezorgen aan je tafel.

Hoe werkt de tafelservice bij McDonald’s?

Om eerlijk te zijn is het wat onduidelijk hoe je dat dan precies doet, je moet namelijk een kaart pakken (die in een bakje onder het scherm liggen) die je moet scannen en meenemen naar je tafel. De erg aardige (met veel stijlvollere outfits dan eerst) hostessen helpen je graag om het proces uit te leggen en met hun hulp is het goed en snel te regelen. Ik merk wel dat mijn uitdaging met het bestellen van tafel service niet een losstaand incident is als ik zie hoeveel mensen gewoon kiezen voor het ophalen van hun bestelling bij de kassa (waardoor je weer die rijen krijgt die we nou juist probeerden te ontwijken).

Als ik eindelijk een plekje heb gevonden en mijn kaartje & bon op tafel heb liggen gaat alles makkelijker, ze vinden me en brengen mijn bestelling binnen 10 minuten en als blijkt dat de saus is vergeten zijn er genoeg hostessen in de buurt en krijg ik mijn saus prompt langsgebracht.

In principe een geslaagd experiment dus?

Ja en Nee – Ja want ik denk dat dit een slimme zet is van de fastfood grootmacht, want het is innovatief, nieuw en creëert een duidelijk verbeterde verspreiding van hun gasten over de zaak. Maar Nee, om dit een restaurant te noemen zou een enorm overstatement zijn. Mijn frietjes zijn al koud wanneer ik ze ontvang, er zijn net genoeg hostessen om de bestellingen te serveren en om mij heen heeft misschien 40% van de tafels ook echt tafel service gekozen en ook al zie ik hostessen de tafels afdoen (wat ik nog nooit eerder zag bij een fastfood organisatie) mijn tafel plakt nog steeds aan alle kanten als ik ga zitten.

Nu is het een kwestie van wie volgt.. En misschien gaan we een nieuw fastfood model zien in de komende jaren..

Website: McDonald's

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.