Lowlander Beer | Christmas tree to table

7-1-2019

  • Christmas tree to table by Lowlander BeerChristmas tree to table by Lowlander Beer
  • Christmas tree to table by Lowlander BeerChristmas tree to table by Lowlander Beer

Sommige kerstbomen die tot afgelopen week nog gedecoreerd waren, vullen volgend jaar de bierglazen! Lowlander Beer brouwt boom tot bier. Vanaf 2 januari verzamelde de botanische brouwerij afgeschreven kerstbomen in om er hun Winter IPA van 2019 van te brouwen. Chief Botanical Officer Frederik Kampman: ‘Per jaar halen zo’n 2,5 miljoen echte bomen de kerstsfeer in huis. Het merendeel belandt na de jaarwisseling in de versnipperraar, langs de weg of in een vreugdevuur. Wij vonden een alternatief. In bier.’

Van boom tot bier

De bierpionieren van Lowlander Beer gingen deze winter meer dan ooit tegen de stroom in door geen typisch donker, zwaar winterbier te introduceren maar een licht en verfrissend brouwsel voor koude winterdagen. Dit jaar kocht de botanische brouwerij de benodigde sparrennaalden voor dit Winter IPA nog in, maar in 2019 zijn het gebruikte bomen die het bier zijn subtiele sparsmaak geven. Er is 600 kilo naalden nodig voor de productie van het winterbier.

Om dat te halen, haalde Lowlander niet alleen huis-tuin-en-keuken-bomen op. Ook Hortus Botanicus Amsterdam, Mama Makan, RAI en Horecava sloten zich aan bij de missie om een bestemming te vinden voor gebruikte kerstbomen en doneerden na de feestdagen hun boom aan Lowlander. Voor het brouwen van de Winter IPA zijn enkel de naalden nodig, toch zal Lowlander de complete boom hergebruiken in o.a. giftsets. Daarnaast borrelt volgend jaar ook een nieuwe creatie in de ketels: Lowlander Botanical Brut, een limited edition bruisend bier met spar en champagnegist.

Lowlander Beer Christmas tree to table | Crowdfunding campagne

Om de inzameling, opslag en verwerking van de naalden en bomen mogelijk te maken, lanceerde Lowlander na de feestdagen de ‘Tree to Table’ crowdfunding campagne. Kampman: ‘We halen de bomen op zodat doneren super makkelijk wordt. Daarna moeten we de kwaliteit van de naalden beschermen om er bier van te kunnen brouwen. Én moet de rest van de boom verwerkt worden tot bijvoorbeeld de kaas en rookmot voor de Tree to Table editie van de Botanical Brewkitchen pop-up diners. Dat vraagt om expertise die wij zelf niet hebben. En dat is kostbaar. Daarnaast geven we met crowdfunding tegelijkertijd de Lowlander-community als eerste de kans om alle nieuwe producten te proeven.’ Via de crowdfunding zijn o.a. de limited edition Winter IPA giftset, de Lowlander Botanical Brut en tickets voor de pop-up diners te koop. De Lowlander Beer Winter IPA (5%) wordt gebrouwen met spar en jeneverbes. Een frisse White IPA met hoppige tonen en een harsachtige citrus kick.

Bekijk hier hun crowdfunding video:

Over Lowlander Beer

Lowlander Beer is een bekroonde brouwerij uit Nederland – letterlijk de Lage Landen of Lowlands. Elk van hun botanisch gebrouwen bieren heeft een uniek verhaal en unieke smaak. Lowlander’s “Chief Botanical Officer” Frederik Kampman werkte jaren in brouwerijen en gin- en jenever distilleerderijen, zowel in Nederland als over de grens. “Toen ik terecht kwam in de wereld van distilleren werd ik gegrepen door de vele kruiden en specerijen die werden gebruikt. Als bierliefhebber maakte me dat nieuwsgierig naar wat deze botanicals aan bier zouden kunnen toevoegen”. En zo ontstond het idee voor Lowlander Beer: botanisch gebrouwen bier.

Sinds de oprichting in 2016 heeft Lowlander Beer veel waardering gekregen van zowel insiders uit de industrie als veeleisende consumenten. In 2016 won Lowlander drie medailles en de Overall Supreme Trophy tijdens de London International Beer Challenge en verdienden zij vijf sterren in de gerespecteerde Difford’s Guide. In 2017 won Lowlander zilver voor beste Nederlands witbier tijdens de Dutch Beer Challenge. Tijdens de World Beer Awards van 2018 werden vier Lowlander bieren bekroond. Recent won Lowlander Beer het Knapste Etiket van De Lage Landen.

Website: Lowlander Beer

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.