Lifestyle hotel QO Amsterdam bevestigt hun luxe duurzaamheid met een ‘LEED Platinum’ certificaat

18-6-2019

  • Entrance QO Hotel Amsterdam
  • Entrance QO Hotel AmsterdamEntrance QO Hotel Amsterdam
  • Bathroom QO hotel AmsterdamBathroom QO hotel Amsterdam
  • Bar QO Hotel AmsterdamBar QO Hotel Amsterdam
  • Hotelroom QO hotel AmsterdamHotelroom QO hotel Amsterdam
  • Hotelroom QO hotel AmsterdamHotelroom QO hotel Amsterdam

In het voorjaar van 2018 opende QO Amsterdam: een hotel wiens filosofie draait om consistente duurzame keuzes in ontwerp, constructie en uitvoer – zonder te compenseren op de ervaring van haar gasten. Het is deze filosofie die het hotel als één van de eerste hotels in Europa de hoogst mogelijke LEED-onderscheiding opleverde. Dit certificaat onderscheidt gebouwen die op innovatieve wijze hun impact op het milieu verminderen.

Lees in dit artikeltje wat LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) precies inhoudt en waarom hotel QO dit heeft behaald! Denk aan een hightech kas op het dak, een innovatieve façade, een grijswatersysteem en een tapijt van oude visnetten.  

QO’s ‘living building | Luxe duurzaamheid

Sinds 2018 is het lifestyle hotel QO gevestigd in Amsterdam. Het 21 verdiepingen tellend hotel met 288 kamers en suites, inspireert haar gasten tot nieuwe ideeën door duurzaamheid op een innovatieve wijze te integreren in haar ontwerp. Bij het QO zijn duurzaamheid, luxe en architectuur onlosmakelijk met elkaar verweven. Zo verweven dat het onmogelijk is om te onderscheiden of een beslissing om een duurzame of esthetische reden genomen is. Het QO combineert luxe met de positieve energie die het maken van bewuste, duurzame keuzes opwekt. Keer op keer op keer. Mulderblauw’s specialisme in hotelontwerp en de expertise in duurzame architectuur van Paul de Ruiter Architects creëerden samen QO’s ’living building’. Als een levend organisme reageert de innovatieve façade op haar omgeving. Ze reguleert de temperatuur op basis van het weer buiten, de gasten in de kamer en hun persoonlijke voorkeuren. Samen met de hightech kas op het dak maakt het QO deels zelfvoorzienend. Toch zijn het nog maar enkele voorbeelden van de duurzame keuzes die gemaakt zijn tijdens de bouw van het QO. Van het innovatieve grijswatersysteem tot de overvloed aan natuurlijk daglicht dat het pand binnenvalt en het tapijt gemaakt van oude visnetten; ieder aspect is ontworpen om de impact op het milieu aanzienlijk te verminderen en tegelijkertijd een levendige omgeving vol energie te creëren. Het zijn deze duurzame keuzes die het QO de hoogst mogelijke LEED-beoordeling opleverden.

Bekijk hieronder een video over Matthias van den Berg, de tuinman van de kas op het QO hotel:

De tekst gaat onder de video verder

Over LEED

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is een wereldwijde organisatie voor duurzame projectontwikkeling. Aan de hand van een checklist kan LEED het duurzaamheidsniveau meten van vrijwel elk bouwproject. Voor de certificering wordt een pand op basis van verschillende criteria getest: het gebruik van duurzame materialen en hulpbronnen, waterefficiëntie, energie en klimaatcontrole, innovatie en het minimaliseren van milieuvervuiling. De certificaten worden uitgereikt op vier verschillende niveaus: LEED Certified, LEED Silver, LEED Gold en LEED Platinum. Gebouwen met een LEED-certificering worden gezien als plekken die op innovatieve wijze het milieu zo min mogelijk belasten. LEED wil hiermee een positieve energie verspreiden die projectteams inspireert om innovatieve oplossingen te vinden en bewust te kiezen voor duurzamere opties.

Over QO Amsterdam

QO Amsterdam opende in het voorjaar van 2018 haar deuren in Amsterdam. In het QO bestaan duurzaamheid en luxe niet naast elkaar – ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo maakt QO consequent duurzame keuzes zonder iets in te leveren op comfort en beleving. Het is een plek waar reizigers zich als een local kunnen wanen, en locals zich thuis voelen. De energie van het QO zorgt voor ontelbare mogelijkheden. Het is wat je oplaadt, inspireert en opwekt. QO wil dat jij je goed voelt om bijna ongemerkt voor de aarde te zorgen.

Website: QO Amsterdam

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.