Kwallenchips | Alleen voor sterrenrestaurants?

14-8-2017

Door de klimaatverandering is de laatste jaren de kwallenpopulatie aanzienlijk toegenomen. Op de Nederlandse stranden kom je ze ook vaak tegen na een avondje flink stormen. Het aantal zal alleen maar blijven stijgen verwachten wetenschappers, ook mede dankzij de afname van de natuurlijke vijanden. De kwallen blijven vaak niet lang liggen, ze worden opgeruimd of opgegeten door vogels.

Een Deense wetenschapper van de University of Southern Denmark kwamen met een ander idee dan de kwallen weg te gooien. Namelijk verwerken tot gedroogde kwallen en er iets eetbaars van maken, wellicht zelfs zo dat het een culinair hoogstandje wordt.

Kwallenchips

In Azië behoren kwallen tot de eetcultuur. Het droogproces van een kwal duurt circa 30 tot 40 dagen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zout en aluin om al het water uit de kwallen te halen. De Deense wetenschapper Mie Thorborg Pedersen bedacht een snellere manier. Hij maakt geen gebruik van zout en aluin maar van alcohol. Hij doordrinkt de kwallen met alcohol en laat deze vervolgens verdampen. Na het verdampen van de alcohol blijft er een knapperig dun schijfje kwallen chips over.

Veel smaak bevat de chips overigens niet. Desalniettemin ziet Pedersen veel potentie voor dit product in de gastronomie. Volgens hem kun je het gebruiken als toevoeging in een gerecht. Door er bijvoorbeeld zeewier aan toe te voegen. Misschien leuk voor één van de toprestaurants aan de Zeeuwse kust?

Bron: KIJK Magazine

Website: SDU

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.