Kunst langs de snelweg | Highway Gallery van het Louvre Abu Dhabi

19-3-2018

The Highway Gallery is een innovatief project dat ontwikkeld is door het Louvre Abu Dhabi ter ere van de ‘United Arab Emirates Innovation Month’. De bedoeling van het project is om kunst een mooie, memorabele rol te laten spelen in het dagelijks leven. De Highway Gallery bevat 10 prachtige kunstwerken en bevindt zich langs de E11 of Sheikh Zayed Road van Dubai naar Abu Dhabi. De meesterwerken zijn te zien op gigantische billboards van 8×6 meter en bij het langsrijden krijg je in 30 seconden het achtergrond verhaal van het kunstwerk te horen. De 10 kunstwerken zijn voorbeelden, voor de echte kunst moet je naar het museum!

The Highway Gallery

Louvre Abu Dhabi’s Highway Gallery is het eerste ‘billboard museum’. Nog niet eerder werd er op deze manier aandacht besteed aan een tentoonstelling in een museum. In samenwerking met Abu Dhabi Media Company spelen Radio 1 FM, Classic FM en Emarat FM automatisch een achtergrondverhaal af van 30 seconden over het kunstwerk op het billboard wanneer reizigers het scherm naderen, ’s werelds eerste audiovisuele ervaring. De Highway Gallery werd op 15 februari gelanceerd en was een maand lang te zien. De campagne is geproduceerd door Tony Hertz voor TBWA / RAAD Dubai.

Noura Al Kaabi, minister van Cultuur en Kennisontwikkeling en voorzitter van Abu Dhabi Media, vertelt: “Deze tentoonstelling laat zien dat Abu Dhabi voorop loopt op het gebied van innovaties en past in de strategie die we hebben om de Verenigde Arabische Emiraten één van ’s werelds meest innovatieve landen te maken komende zeven jaar. We hebben een geavanceerd platform gebouwd waar iedereen toegang tot heeft. Het platform bevat een hoop gevarieerde inhoud in verschillende categorieën en interesse gebieden, dit draagt bij aan onze missie om cultuur en kennis over te dragen. Hierdoor profiteert ook de gemeenschap van de technologische ontwikkelingen in de media- en culturele sector in ons land.”

De meesterwerken die te zien zijn in de Highway Gallery zijn onder meer de Mari-Cha Lion, een belangrijk islamitisch werk uit het Middellandse Zeegebied; de uitzonderlijke Egyptian Sarcophagus of Princess Henuttawy; een munt geïnspireerd door Alexander de Grote en ontdekt in de Verenigde Arabische Emiraten, in bruikleen van het Al Ain Museum; en een 8000 jaar oud tweekoppig standbeeld, één van de oudste monumentale beelden in de geschiedenis van de mensheid, in bruikleen van het ‘Department of Antiquities of Jordan’.

De schilderijen op de billboards komen uit de Renaissance tot aan de moderne tijd. Deze omvatten het portret van Leonardo da Vinci van een vrouw, La Belle Ferronnière, dat geleend wordt van het Musée du Louvre; Van Gogh’s 1887 zelfportret, in bruikleen van Musée d’Orsay; en Édouard Manet’s The Fife Player, ook in bruikleen van Musée d’Orsay. Andere schilderijen uit de collectie van het Louvre Abu Dhabi zijn onder meer Young Emir Studying van Osman Hamdi Bey; Gilbert Stuarts portret van George Washington en de iconische compositie van Piet Mondriaan met blauw, rood, geel en zwart.

Over het Louvre Abu Dhabi

Louvre Abu Dhabi is een universeel museum op Saadiyat Island dat kunst en kunstvoorwerpen tentoonstelt vanuit de oudheid tot de dag van vandaag. Het museum is ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel en bevat 12 galerijen, speciale tentoonstellingsruimtes, een kindermuseum, auditorium, restaurants, winkels en een onderzoekscentrum. De gebouwen onder de prachtige koepel van het museum worden omringd door de zee en zijn verbonden door boulevards.

Website: Louvre Abu Dhabi

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.