Kever Genever maakt jenever weer hip

13-4-2016

Het oer-Hollandse product jenever maakt een comeback binnen de Nederlandse horeca. Waar je deze zomer nog voornamelijk gin, en in mindere mate vermouth, op de menukaarten ziet staan, zal 2017 het jaar van de jenever worden. Wij spraken met Sebastian Kolstee, één van de oprichters van Kever Genever.

Kever Genever

Sebastian is één van vier mannen achter Kever Genever. Samen met Leonard, Benedict en Ruben zijn het drukke tijden. Jenever is namelijk bezig met een opmars in Nederland. Sebastian: “Jenever wordt weer hip, je ziet ook dat de grotere merken er momenteel echt op aan het pushen zijn. Waar je komende zomer vooral veel kaarten zult zien met daarop vermouth en gin, zal 2017 het jaar van de jenever worden. Een logisch vervolg op de Gin-hype”.

Een logisch gevolg dus, want jenever wordt ook wel gezien als de voorvader van de gin. Het verhaal gaat dat jenever veelvuldig werd gedronken door de Nederlandse troepen tijdens de Nederlands-Engelse oorlogen in de 17de eeuw. Deze ingedronken moed werd door de Engelsen opgevat als ‘Dutch Courage’ waarna zij zelf ook op zoek gingen naar drank zoals jenever. Helaas beheersten de Engelsen de kunst van het distilleren niet zo goed als de Nederlander en ontstond er een drankje wat op jenever leek, maar geen jenever was. Gin was geboren.

Voor Kever Genever begon het allemaal in Zweden, waar Leonard en Sebastian samen ondernemerschap studeerden. Hier ontstond het idee om jenever een tweede leven in te blazen. Na een goede proef sessie in Italië, kwam de naam Kever Genever boven drijven. “We zaten in Italie met Leonard die daar een pop-up hotel heeft. Hier zaten we met 20 verschillende jenevers die we aan het proeven waren toen er op een gegeven moment een kever op één van de glazen was gaan zitten. Naast dat Kever Genever goed klinkt, is het ook zo dat de kever vrijwel overal ter wereld vindbaar is. Zo ook bij jenever vroeger, deze werd wereldwijd gedronken”, aldus Sebastian.

Toekomst

Als het aan Sebastian ligt, moet dit ook in de toekomst het geval zijn. Waar de heren zich momenteel nog richten op Nederland, ligt de ambitie uiteindelijk op het buitenland. Sebastian: “Inmiddels zijn we benaderd door het buitenland om ook daar ons product te leveren. Er is vraag vanuit Italië, Scandinavië en Duitsland. Zo gek is dit natuurlijk ook niet. Naast dat het een Hollands product is staan wij Nederlands ook bekend om kwaliteit. We zijn betrouwbaar en hebben een goede naam. Zelf hebben we ook ambitie en ligt onze focus uiteindelijk op de export. Nu richten we ons nog op Nederland, maar we willen uiteindelijk meer.”

Op de vraag of Kever Genever zich wel staande kan houden tussen de grotere merken als Hooghoudt, Hopma en Bols is Sebastian duidelijk: “Mensen zijn op zoek naar de kleinere merken. De merken met een verhaal. Dit zie je momenteel ook bij speciaal bieren. We zijn met z’n allen op zoek naar het ambachtelijke, het echte. De grotere merken die doen bijna niets anders dan ‘blenden’, ruim 90% van het ‘echte’ proces gebeurt in landen zoals België. In Nederland wordt het alleen nog maar geblend en op de markt gebracht. “

Het gaan dus drukke, maar leuke tijden worden voor Kever Genever in de komende periode. Tijd om het ‘oude lullen’ imago dat jenever met zich meedraagt weg te poetsen, de verwachting is dat dit zeker gaat lukken. Is het niet dit jaar, dan wel volgend jaar. Jenever wordt weer hip!

Website: Kever Genever

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.