Horecatrends | Culinaire kijktips week 5

28-1-2019

YouTube is al jaren een bron van inspiratie voor het spotten van trends. Dagelijks worden er duizenden filmpjes geüpload met nieuwe en interessante content. Ook wij gebruiken soms video’s als inspiratiebron om over te schrijven. Ook deze week maakte onze collega Vera Rauwerda weer een selectie van video’s die gaaf zijn om te zien. Onder andere een filmpje over de reden dat vanille zo duur is, nep voedsel in Japan en waarom koken we kreeften eigenlijk levend?

Sampuru | Fake food, een miljardenindustrie in Japan

Sampuru ofwel fake food dat gemaakt wordt in Japan is een miljardenindustrie. IJsjes, bier, hamburgers, fruit of sushi, je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat en dat allemaal handgemaakt! In Japan is het razend populair, voedsel van plastic. Deze imitaties zijn vaak 10 keer prijziger dan het voedsel dat ze representeren.

De reden waarom dit plastic voedsel zo populair is geworden? Na de 2e wereldoorlog waren veel Amerikanen gestationeerd in Japan maar zij konden de Japanse menukaarten niet lezen. De Japanners bedachten daarom om hun menukaart visueel te maken door middel van plastic voedsel. Hierdoor kregen de Amerikanen een duidelijk beeld van wat er precies op de menukaart stond.

Vorig jaar ben ik in Thailand en Vietnam geweest, ook hier hebben ze veel plastic voedsel in de vitrine staan om zo aan toeristen te laten zien hoe een bepaald gerecht eruit ziet. Vaak ziet dit er  heel echt uit! Leuk om meer over de achtergrond hiervan te weten!

Lengte: 5:01

Kanaal: Business Insider

Datum: 08-01-2019

Waarom koken we kreeften levend?

Een varken of kip levend koken/bakken is simpelweg iets wat we niet doen, maar waarom doen we dat dan wel met kreeften? Er zijn meerdere redenen waarom we kreeften levend koken. De belangrijkste reden is dat dit de kans op een ernstige voedselvergiftiging verminderd. Daarnaast is het zo dat de kreeft er beter uit ziet en smaakt wanneer deze levend gekookt wordt.

Wat ik met name erg interessant vind aan deze video is dat het ‘akelig gillen’ wanneer de kreeften levend gekookt worden, helemaal niet waar is. Het is lucht en stoom dat uit hun schelpen ontsnapt. Maar nog altijd is het onduidelijk in hoe verre kreeften pijn kunnen voelen wanneer ze levend gekookt worden, hiervoor is meer onderzoek nodig.

Lengte: 3:47

Kanaal: Tech Insider

Datum: 07-04-2018

Waarom is vanille zo prijzig?

De laatste jaren is de prijs van vanille alleen maar gestegen. Inmiddels is het zelfs meer waard in gewicht dan zilver. Een van de redenen waarom vanille zo prijzig is geworden, is het feit dat het groeien van de plant een moeilijk proces is. Daarnaast kom het door veranderingen in de vanille markt. Naast de kunstmatige vanille en de opwarming van de aarde, zijn er ook veel vanille boeren gestopt met het verbouwen van vanille omdat het een gewelddadige wereld is. Omdat er zo’n grote vraag naar is, worden vanillebonen vaak gestolen. Om diefstal te voorkomen, plukken de boeren de bonen voordat ze rijp zijn wat weer invloed heeft op de kwaliteit van de bonen.

Bijzonder om te zien wat er allemaal invloed heeft op zo’n bekend product als vanille en dat er zo’n criminele wereld rondom vanillebonen is ontstaan, ik had er geen idee van! Daarnaast leggen ze in de video duidelijk uit waarom de prijs van vanille de laatste jaren zo gestegen is.

Lengte: 3:24

Kanaal: Business Insider

Datum: 20-09-2018

 

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.