Hé WhatsApp.. Mag ik nog twee bier en een cola?

7-3-2016

Onze collega David Maartense blogt over het zakelijk gebruiken van WhatsApp in de horeca wat nog niet veel gebeurd. Denk aan last minute reserveringen via WhatsApp en bijvoorbeeld het versturen van foto’s.

Uit het Nationale Social Media Onderzoek 2016 van Newcom komt naar voren dat WhatsApp momenteel het grootste Social Media platform is in Nederland. Er maken maar liefst 9.8 miljoen Nederlanders gebruik van WhatsApp, waarvan 7.0 miljoen mensen dagelijks.

Wat maakt deze app nou zo populair en wat kan de horeca hiermee? Ten eerst: de dienst is gratis. De tijd dat je geld kwijt was aan sms’jes is allang achter ons. Ten tweede staat het op elke smartphone die je tegenwoordig koopt. En ten derde, iedereen heeft WhatsApp en de zogeheten ‘groepsapps’ zijn fun!

Ondanks de populariteit van de app, zit het nog niet bij veel bedrijven in het Social Media pakket. Er wordt liever gebruik gemaakt van het vertrouwde Facebook en Twitter. Opkomend zijn onder andere YouTube voor de video-content, LinkedIn voor het zakelijke en Instagram met haar foto’s. WhatsApp blijft hier vooralsnog in achter maar dit gaat veranderen.

Grotere bedrijven zoals KLM, ING en Interpolis zijn er in 2015 al mee gestart en gebruiken WhatsApp voor webcare doeleinden. De dienst is laagdrempelig en biedt als voordeel voor de klant dat het niet in het openbaar door iedereen gelezen wordt. Bedrijven kunnen hiervan weer profiteren door een ‘persoonlijke tint’ aan het contact met de klant te geven. Kan dit dan ook niet in de horeca?

De interne memo’s zijn inmiddels al vervangen door de ‘groep WhatsApps’ voor het personeel. Hierin worden steeds vaker de laatste updates met elkaar gedeeld. Daarnaast heeft de dienst nog meer voordelen. Voor de gast het gemak van een last-minute app sturen voor een reservering om 19.00. Het restaurant heeft dan geen last van binnenkomende telefoontjes terwijl ze bezig zijn met hun gasten. Ook een mail sturen geeft vaak een langere wachttijd dan een snel berichtje terug via de WhatsApp.

Hé WhatsApp.. waar blijft mijn biertje op tafel 4?

Waarschijnlijk zullen we op de korte termijn een systeem ontwikkelen waarbij je als gast via WhatsApp kunt reserveren. Dat je op het terras of in het restaurant ermee kunt bestellen en dat je er uiteindelijk mee af kunt rekenen. De technieken zijn aanwezig en daarmee lijkt de sprong naar het introduceren van de dienst in de bestaande bedrijfsprocessen niet heel groot meer. Tot die tijd zonder de technische ontwikkelingen kun je natuurlijk op je terraskaart al een tekst toevoegen met een knipoog, app ons even als je vind dat het te lang duurt! Eventueel met de bestelling ;-).

Linkedin: David Maartense

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.