Grubhub en Yandex SDG lanceren ‘robot delivery technology’

23-8-2021

  • robot delivery technologyrobot delivery technology at Ohio State University
  • Robot delivery technology at Ohio State University

Grubhub, het leidende online en mobiele platform voor het bestellen en bezorgen van eten op universiteitscampussen in Amerika en Yandex Self-Driving Group (SDG), een ontwikkelaar van autonome voertuigen binnen Yandex, één van Europa’s grootste internetbedrijven, gaan met ‘robot delivery technology’ bezorgen op de universiteitscampus van de Ohio State University (OSU).

Recent lazen we ook over een soortgelijk systeem in China, hier zet Alibaba dit jaar 1.000 bezorgbots in op Chinese universiteitscampussen en stedelijke gemeenschappen. De bots, genaamd Xiaomanlv ofwel ‘kleine ezel’ in het Mandarijn, kunnen ongeveer 50 pakketten tegelijk afleveren en wel 500 pakketten op één dag. Ze hebben een actieradius van 100 kilometer. Hoewel de uiteindelijke manier waarop robots zullen gaan bezorgen in onze straten misschien nog wel kunnen gaan afwijken van dit soort systemen, lijkt het er steeds meer op dat we eraan zullen moeten wennen dat deze systemen ons verkeerssysteem zullen integreren. We kunnen ons niet voorstellen hoe dat zal gaan in de grote steden zoals Amsterdam, het is al een grote uitdaging om hier te fietsen!

Leestijd: 3 minuten

50 Yandex robots op de campus van Ohio State University bezorgen maaltijden besteld via de Grubhub app

Meer dan 60.000 hongerige ‘Buckeyes’ kunnen via de Grubhub-app hun favoriete eten bestellen bij eetlocaties op de campus en deze op een snelle en kosteneffectieve manier laten bezorgen door een van de 50 Yandex-robots die op de OSU-campus werken. De rovers (de naam van de robots) worden zeven dagen per week van 09:00 tot 21:00 in gezet. Via de app kunnen studenten eten bestellen en via de rovers bij elk gebouw op de campus laten bezorgen.

Robot delivery technology

Yandex-robots navigeren autonoom over trottoirs, campusoversteekplaatsen en voetgangersgebieden, die moeilijk te bereiken zijn met de auto. Ze bewegen zich snel over een grote universiteitscampus met een snelheid 4 tot 8 kilometer per uur zowel overdag als in het donker. Ze rijden in verschillende weersomstandigheden, waaronder regen en sneeuw. De robots zijn ruim genoeg voor een paar kopjes koffie en een broodje bagel of meerdere pizza’s en ze houden het eten op de juiste temperatuur.

“We zijn verheugd om deze geavanceerde en efficiënte ‘robot delivery technology’ op Ohio State University aan te kunnenbieden”, zegt Brian Madigan, vice-president van bedrijfs- en campuspartners bij Grubhub. “OSU en Grubhub werken al jaren samen om studenten verschillende manieren te bieden om eten te bestellen. Nu bouwen we voort op onze inspanningen om de bestelervaring te verbeteren door middel van Yandex’s robot-technologie voor snellere en makkelijkere leveringen.”

“Door samen te werken met Grubhub, kunnen we robotlevering aanbieden aan studenten, onderzoekers en professoren die weinig tijd hebben”, aldus Peter Szelei, business development executive bij Yandex SDG. “Niet alleen verbeteren de rovers de huidige opties voor het bezorgen van eten, maar openen ze ook nieuwe mogelijkheden voor slimmer, beter en sneller dineren. Stel je voor dat je ’s ochtends koffie bestelt en deze haalt bij een robot die voor de deur staat te wachten terwijl je naar de klas gaat, of studeert in een park met vrienden en een rover vragen om snacks te bezorgen. We zijn verheugd om dit soort mogelijkheden te realiseren.”

“We zijn trots op het aanbieden van deze manier van bezorgen, we zijn eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe manieren om eten op de campus zo gemakkelijk mogelijk te maken”, zegt Zia Ahmed, senior director, dining services aan de Ohio State University. Bekijk zijn uitleg in de video hieronder, de tekst gaat verder onder de video.

 

Over Grubhub

Grubhub maakt deel uit van Just Eat Takeaway.com, het wereldwijde online bedrijf voor delivery. Grubhub is gericht op het in contact brengen van meer dan 33 miljoen gasten met hun favoriete, lokale restaurants. Grubhub vergroot hun food delivery via innovatieve restauranttechnologie, gebruiksvriendelijke platforms en een verbeterde bezorgervaring. Grubhub beschikt over meer dan 300.000 restaurantpartners in meer dan 4.000 Amerikaanse steden.

Over Yandex Self-Driving Group

Yandex ontwikkelt sinds 2017 zijn gepatenteerde zelfrijdende technologie. Op dit moment telt het zelfsturende wagenpark van Yandex 170 auto’s, die meer dan elf miljoen zelfsturende kilometers hebben gereden op de openbare weg in verschillende weers- en wegomstandigheden in drie landen – Rusland, Israël en de Verenigde Staten. De technologie en de verzamelde real-world kilometers maken Yandex tot één van de toonaangevende ontwikkelaars van zelfrijdende technologie wereldwijd.

Sinds eind 2019 ontwikkelt het bedrijf ook eigen bezorgrobots. Gebaseerd op dezelfde zelfrijdende technologie als zijn autonome voertuigen, zijn deze rovers gebouwd om kleine en middelgrote pakketten te leveren. Yandex-robots leveren al bestellingen van winkels en restaurants aan klanten in Rusland en de Verenigde Staten.

Website: Grubhub en Yandex SDG

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.