Forsea heeft de eerste gekweekte zoetwaterpaling laten proeven

26-1-2024

  • Forsea Unveils First Cultured Eel - credits Anatoly MichaelloForsea Unveils First Cultured Eel - credits Anatoly Michaello

De FoodTech start-up Forsea heeft restaurant SAIDO in Tokyo gevraagd om 2 Japanse gerechten te bereiden op basis van hun gekweekte zoetwaterpaling. Forsea Foods, Ltd., een start-up op het gebied van gekweekte zeevruchten, zet zijn missie voort om de wilde palingpopulaties te redden van de ondergang door het eerste prototype te laten proeven van hun met cellen gekweekte zoetwaterpaling. Forsea heeft met succes de traditionele Japanse unagi paling (Anguilla japonica) nagemaakt met dezelfde malse, sappige textuur en rijke smaak als echte paling.

Leestijd: 4 minuten

Twee gerechten gemaakt met gekweekte zoetwaterpaling door restaurant SAIDO in Tokyo

De visionaire start-up heeft samengewerkt met de executive chef Katsumi Kusumoto om twee populaire traditionele Japanse gerechten te creëren – unagi kabayaki (gemarineerde gegrilde paling over rijst) en unagi nigiri. Kusumoto runt het veganistische restaurant SAIDO in Tokyo, dat in 2019 werd uitgeroepen tot ’s werelds beste veganistische restaurant door de online veganistische en vegetarische restaurantgids Happy Cow.

Het bedrijf heeft een werkend proof-of-concept ontwikkeld dat de sensorische eigenschappen van echt palingvlees nabootst en is nu klaar voor opschaling. Forsea leverde met zijn nieuwe technologie de gekweekte zoetwaterpaling, terwijl chef Kusumoto haar culinaire meesterschap inbracht om het product te verfijnen tot in perfectie in textuur en smaak. Forsea was de winnaar van de Startup Pitch Hour Prize op de Asia-Pacific Agri-Food Innovation Summit afgelopen oktober in Singapore.

“Unagi is een blijvende favoriet in Japan”, vertelt chef Kusumoto. “De tijdloze aantrekkingskracht wordt echter beïnvloed door een groeiend bewustzijn onder de Japanse bevolking van de noodzaak van een duurzamere aanpak. Het is een opwindende reis geweest om krachten te bundelen met opkomende vernieuwers en samen te werken om de traditionele unagi te leveren met een duidelijk eco-bewustzijn.”

Over FoodTech start-up Forsea

Forsea werd in 2021 opgericht met de missie om de neerwaartse spiraal van de vispopulaties in de oceaan te keren door een alternatief op basis van celcultuur te ontwikkelen. Overbevissing van paling heeft van deze delicatesse een bedreigde diersoort gemaakt. De immense populariteit van paling in Azië, Europa en de VS stelt ook de leveranciers voor grote uitdagingen. Dit leidt tot knelpunten in de aanvoer, illegale handel en hoge prijzen.

“Deze mijlpaal markeert een grote sprong in onze reis om heerlijke gekweekte visproducten te leveren,” aldus Roee Nir, CEO en medeoprichter van Forsea. “Forsea is een pionier op het gebied van het samenvoegen van de traditionele Aziatische keuken van hoge kwaliteit met baanbrekende technologie om ’s werelds eerste gekweekte unagi te creëren die de consument een echte zoetwaterpaling ervaring  biedt zonder de palingstand verder te belasten.”

Naast de bijdrage aan het behoud van de oceanen, biedt Forsea’s met deze gekweekte zoetwaterpaling een voedzaam alternatief dat vrij is van antibiotica, hormonen of verontreinigde stoffen uit het water.

Bekijk hun video hieronder, de tekst gaat verder onder de video.

 

Forsea bereidt schaalvergroting voor om hun visie van overvloedige palingvoorraad waar te maken

Uniek aan de gepatenteerde methode voor het kweken van zeevruchten is de toepassing van organoïde-technologie waarmee 3D-microweefsels van vet en spieren gemaakt kunnen worden. Deze differentiëren spontaan in eetbare cellen, waardoor het natuurlijke proces van celvorming wordt nagebootst. De cellijnen organiseren zichzelf tot weefselstructuren zonder dat er ondersteuning van een ‘steiger’ nodig is, wat het productieproces vereenvoudigt en de schaalbaarheid vergroot.

Deze aanpak zou op effectieve wijze de belangrijkste uitdagingen voor de industrie moeten overwinnen en een aantal knelpunten in de aanvoer van paling moeten verhelpen. De gepatenteerde methode maakt ook een efficiënte en kosteneffectieve productie van kweekvlees mogelijk door de afhankelijkheid van dure groeifactoren aanzienlijk te verminderen.

Forsea verwacht dat haar eerste product in 2025 klaar zal zijn voor commerciële lancering en zoekt strategische partners in Japan (de grootste consument van zoetwaterpaling) en in heel Azië. De EU en de VS staan ook op de radar als snel ontwikkelende markten.

Website: Forsea Foods

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.