FoPo Food Powder creëert poeder van onverkoopbare groenten en fruit

17-7-2015

Kent Ngo is de man achter FoPo Food Powder. Hij en zijn team op de Filipijnen vriesdrogen onverkoopbare groenten en fruit en maken er dan poeder van.

FoPo food Powder is een voedzaam poeder

FoPo food Powder is een voedzaam poeder gemaakt van onverkoopbare groenten en fruit van de markt. De groenten en het fruit worden gevriesdroogd net voordat je het niet meer kunt eten, om food waste te voorkomen.

Wereldwijd wordt meer dan 40 procent van de groenten en het fruit weggegooid, omdat ze er onaantrekkelijk uitzien of bijna bedorven zijn. Ze worden bijvoorbeeld door supermarkten als onverkoopbaar bestempeld en weggegooid. Over de hele wereld zien we initiatieven om dit voedselafval te verminderen. Zoals ons Nederlandse initiatief: de Kromkommer en Inglorious Food in Frankrijk. FoPo Food Powder is een ingenieuze oplossing die is bedacht door studenten van de Universiteit van Lund in Zweden. Voedsel dat anders zou zijn verspild is later nog te gebruiken door het te vriesdrogen en tot poeder te verwerken. Het poeder is twee weken tot twee jaar langer houdbaar.

Het vriesdrogen van (bijna) afval van fruit en groenten

Vriesdrogen is geen nieuwe technologie, zelfs in restaurantkeukens wordt het vaak gebruikt om poeder te maken. Nieuw is dat FoPo Food Powder beoogt uitsluitend producten die anders zouden worden weggegooid, te bevriezen. Het poeder wordt verkocht aan de consument die het kan gebruiken in smoothies, soepen etc. Daarnaast hopen zij dat hun poeders bijdragen ​​om de voedselproblematiek te verminderen. Ken Ngo bewerkt fruit en groenten nu in de Filipijnen. De ontwikkeling van FoPo Food Powder is gefinancierd middels crowdfunding via Kickstarter met, onder andere, een bijdrage van Ben & Jerry’s.

Inspiratie: Chefs die werken met vriesdrogen zouden kunnen proberen om hun bijna bedorven fruit of groenten te vriesdrogen en dit poeder te gebruiken in hun gerechten, dit om de voedselverspilling van hun restaurant te verminderen.

Website: Kickstarter

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.