Foodtruck special | Fritèz – Haute Friture

28-1-2015

  • Fritez Haute FritureCredits: Fritez Haute Friture
  • Fritez Haute FritureCredits: Fritez Haute Friture
  • Fritez Haute FritureCredits: Fritez Haute Friture

De zomer van 2014 is de zomer van de foodtruckfestivals geworden. Met meerdere festivals rond mobiele keukens en veel foodtrucks op kleinere festivals werd het voedselaanbod in de buitenlucht meer divers. Dit kwam onder andere door de inspanningen van The Food Line-Up, Vleesch Noch Visch en Rollende Keukens. Recent verscheen een artikel op Nu.nl waarin de Gemeente Amsterdam een proef aankondigt met foodtrucks op straat. Een mooi moment om het boek ‘Reizende Sterren’ van Monica Abdoel weer eens onder de aandacht te brengen. Deze keer met een passage uit het boek over ‘Fritèz – Haute Friture’.

Fritèz – Haute Friture
Een frietkraam ‘avant le lettre’

Ruben Kruit had twintig jaar zijn eigen internetbedrijf. In 2010 had hij genoeg van zijn kantoor en pc, verkocht de hele mikmak en begon in 2012 zijn eigen frietkraam – Fritèz-Haute Friture. Een reizende blauw-zwarte carnivale bohemien food truck waarboven in lichten in herkenbare uitgezaagde letters het woord FRITEZ staat. ‘Ik liep altijd al met de gedachte – ooit begin ik een frietkraam. En toen had ik ineens een food truck, en later is daar nog een truck bijgekomen. In 1905 is de eerste friet in Nederland geïntroduceerd op een kermis in Bergen op Zoom. Dat is voor mij de aanleiding geweest voor het carnivale thema van mijn wagen. Stond ik daar ineens in mijn tuin lampjes in letters te draaien die ik even daarvoor had gezaagd.’ In eerste instantie kocht hij zijn biologische aardappelen van een boer in de Hoekse Waard. ‘Kreeg ik ze in de klei aangeleverd en moest ik ze zelf nog gaan wassen. Daar stond ik dan, achterin mijn tuin met een hogedruk reiniger aardappelen schoon te spuiten. Bij honderd kilo was dat nog wel te doen. Maar bij duizend kilo ben je daar wel anderhalve dag mee bezig!’ Ondertussen komen zijn biologische aardappelen van Leo de Kock uit Purmerend. Die koopt ze in bij plaatselijke boeren en levert ze gewassen. Vervolgens maakt Ruben er zelf friet van. ‘Ik wilde terug naar de ambachtelijke oorsprong van friet. Geen witte Friet van Piet kar maar Haute friture – friet in zijn hoogste soort. Een betere variant van friet zoals we die kennen. Daar wilde ik een stuk beleving rondom creëren. Naast friet verkoopt Ruben ook kroketjes, stoofvlees, mosselen en steak. ‘Alles wat logische combinaties zijn voor een frietje, dat past binnen mijn concept.’ Naast de rijdende varianten kent Fritèz inmiddels ook een vaste locatie, op de Witte de With straat in Rotterdam. De Cafetaria Extraordinaire, friet eten nieuwe stijl. Met Fritèz – Haute Friture beginnen is het beste wat hem kon overkomen. ‘Een food truck is zó veel fun. We staan op de leukste plekken met vaak een heel enthousiast publiek én ook eens met hele leuke andere foodtruck ondernemers. Vooral dat laatste is iets dat het heel bijzonder maakt. Er is veel saamhorigheid, hang naar kwaliteit, gezelligheid en bereidwilligheid om elkaar te helpen. Dat is vaak wel anders in sommige andere branches.’ Met Fritèz – Haute Friture heeft Ruben weer een eigen bedrijf. Zónder website maar mét het ultieme gevoel van vrijheid.

Reizende Sterren

Het boek Reizende Sterren bevat een uitgebreid overzicht van de Nederlandse Foodtrucks en de ondernemers erachter. Een aanrader, kijk voor meer informatie op de website.

Bron: www.coolgreenevents.com

Website: www.facebook.com/FritezHauteFriture

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.