Een ode aan de negroni

18-9-2023

  • A Kingston negroni is served at Ultramarijn in The HagueA Kingston negroni is served at Ultramarijn in The Hague
  • A negroni at Botanero in RotterdamA negroni at Botanero in Rotterdam
  • At LuminAir in Amsterdam they even serve a non-alcoholic negroniAt LuminAir in Amsterdam they even serve a non-alcoholic negroni
  • At the Lemonman they serve a fig negroniAt the Lemonman they serve a fig negroni
  • Classic negroni at bar COCO in Relais & Châteaux Weeshuis GoudaClassic negroni at bar COCO in Relais & Châteaux Weeshuis Gouda
  • Creating your own negroni with Bareksten GinCreating your own negroni with Bareksten Gin

Eén van onze favoriete cocktails, de negroni, heeft zijn eigen internationale week! Van 18 tot en met 24 september staat de negroni in de jaarlijkse schijnwerpers. Over de hele wereld staat dit iconische drankje centraal in verschillende bars. Een aantal cocktailbars in Nederland besteden ook aandacht aan dit drankje! Zelf maken? Onderaan het artikeltje ook een lekker recept met een twist!

Leestijd: 2 minuten

De negroni is een bitterzoete Italiaans drankje

De negroni is in 1919 ontstaan in Florence, Italië, waar graaf Camillo Negroni een americano bestelde, een toentertijd populaire cocktail. ‘Máár’, zo verzocht de graaf barman Fosco Scarselli, ‘graag wat sterker.’ Scarselli verving het sodawater met gin en maakte de eerste negroni, bestaande uit gelijke delen Campari, zoete vermouth en gin. Dit viel niet alleen in de smaak bij graaf Negroni, want de nieuwe cocktail werd al snel heel populair. Hieronder het lijst waar je kunt genieten van een negroni in Nederland!

Ultramarijn in Den Haag | Zij maken een Kingston negroni

Cocktailbar Ultramarijn is een fijne zaak in het centrum van Den Haag. Een waar je terechtkomt in een fantasiewereld waar Jules Verne een puntje aan kan zuigen. De cocktails worden gecreëerd door professionele bartenders die zich door spannende ontdekkingsreizen over zee en exotische bestemmingen laten inspireren. Hun Kingston negroni wordt dan ook gemaakt met Jamaicaanse rum, vermouth en Campari.

Botanero in Rotterdam

Bij Botanero aan de Mariniersweg kun je terecht voor heerlijke cocktails die zijn gemaakt door gepassioneerde bartenders. Ze maken hun drankjes het liefst met huisgemaakte ingrediënten, zoals citroensorbet en grapefruit-rabarbersoda met jasmijn. Klinkt goed, toch? Ze kennen er ook hun klassiekers. Van margarita tot old fashioned en van pornstar martini tot, juist, negroni. De negroni van Botanero is favoriet van veel vaste gasten, en dat is niet voor niks!

LuminAir in Amsterdam | Zelfs een Negroni Analcolico

LuminAir, de new (cocktail)kid in town, heeft speciaal voor deze week vier parels van negroni’s ontwikkeld. Alle vier met hun eigen unieke karakter. De Drunken Monkey is zoet en bloemig met lavendel en vanille, de Vaquerois door de mezcal en Szechuan pepers rokerig en kruidig, in de Santa’s versie is dé fameuze DoubleTree cookie letterlijk verwerkt en deze is daardoor romig en zoet. Tot slot is er voor de alcoholvrij-fan de Analcolico met onder andere Zero aperitif en orange sec. Voor ieder wat wils dus, en dat in een prachtige setting mét uitzicht over Amsterdam.

Hotelbar COCO in Het Weeshuis in Gouda

Relais & Châteaux Weeshuis Gouda ligt midden in het oude stadscentrum van Gouda en is een oase van rust waar je niet alleen prinsheerlijk kunt slapen, maar ook een mega goede negroni kunt drinken in hotelbar COCO. COCO serveert het drankje naar klassiek recept, met gin, rode vermouth, Campari en uiteraard een stukje sinaasappelschil. Alleen de romantische setting van COCO is al een avondje bar hangen waard!

The Lemonman in Amsterdam | Vijgen negroni

Oké, dit drankje maak je normaal gesproken compleet met grote broer sinaasappel, maar bij The Lemonman weten ze ook wel raad met deze cocktail! Speciaal voor deze week hebben ze een paar specials op de kaart staan, zoals met vijgen, gemaakt met gin, vermouth, bitters, walnotenbitter en een balsamicoroom met dadels en vijgen. The Lemonman zit boven het oostmediterrane restaurant NENI Amsterdam en is de perfecte plek voor een aperitief of afzakkertje!

Zelf een herfstige negroni maken

Ga thuis aan de slag en serveer deze herfstige negroni aan je vrienden! Ingrediënten: 30 ml Bareksten Botanical Gin – 20 ml Campari – 20 ml Carpano Antica Formula vermouth – 2 dashes Angostura Cocoa Bitters  – 1 dash Angostura Bitter Orange.

Doe alle ingrediënten in een gekoeld klas met ijs en roer tot alles is gemixt. Garneer met een sinaasappelschil, eventueel in pure chocolade gedoopt.

Website: Bareksten Gin  

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.