Een kopstoot van Brouwerij ‘t IJ

7-10-2022

  • Een kopstootje met jenever van Brouwerij 't IJEen kopstootje met jenever van Brouwerij 't IJ
  • Een kopstootje met jenever van Brouwerij 't IJEen kopstootje met jenever van Brouwerij 't IJ
  • Een kopstootje met jenever van Brouwerij 't IJEen kopstootje met jenever van Brouwerij 't IJ

Duizend flessen, veel bier, één jenever. Op 13 oktober brengt Brouwerij ’t IJ haar eerste eigen limited edition sterke drank op de markt. De kopstoot – een glas bier met een jenever – is een typisch Amsterdamse uitvinding. De keuze om als Amsterdamse brouwer naast bier ook jenever te maken is daarom een logische. Brouwerij ’t IJ besloot bier te destilleren en te verwerken tot een jenever, waarvan de karakteristieke smaak te danken is aan toevoegingen van selderij en karwijzaad. Een drank volgens de maatstaven van ’t IJ: puur en lekker soepel, met een zachte kruidigheid die zich goed laat combineren met de bieren van ‘t IJ.

Leestijd: 3 minuten

Destilleren van IJbier voor de kopstoot van Brouwerij ‘t IJ

Brouwerij ’t IJ ging op twee locaties aan de slag met het destilleren van IJbier. Bij The Stillery in Amsterdam, waar het nog als moutwijn ligt te rijpen om later tot leven te komen, en bij Dada Chapel in Gent. Een deel van het in Gent gedestilleerde bier werd verwerkt tot jenever. Het team van Brouwerij ’t IJ reisde af naar België om de duizend flessen zelf af te vullen en te verzegelen. Alle etiketten werden met de hand geplakt. Nu is de jenever klaar om met de liefhebber te worden gedeeld. Deze bijzondere jenever is per half oktober verkrijgbaar in geselecteerde cafés en slijters in voornamelijk Amsterdam.

Uit ‘t vuistje

Brouwerij ’t IJ is enthousiast over de nieuwe en toch ook wat verrassende wending: “Bierbrouwen gaat ons al bijna veertig jaar prima af, dus waarom zouden we niet eens wat anders proberen? Na het brouwen drinken we nog weleens een glas bier in een Amsterdamse kroeg en geheel volgens de Amsterdamse traditie staat daar dan regelmatig een kleine neut naast. Dat bracht ons op een idee. Kunnen we geen eigen jenever maken? We namen contact op met verschillende destilleerderijen en nu is het dan zover: onze jenever is een feit. Perfect als kopstoot in combinatie met een van de IJbieren of gewoon lekker uit ’t vuistje,” aldus Louis Croonen, brand manager van de brouwerij.

Over Brouwerij ’t IJ

Deze brouwerij werd in 1985 opgericht door muzikant en Belgisch bierliefhebber Kasper Peterson. Zijn eigen speciaalbier, in eerste instantie gebrouwen in een kraakpand, sloeg aan en hij bouwde het leegstaande badhuis naast molen De Gooyer om tot brouwerij. Een proeflokaal en terras volgden al snel. Ruim twintig jaar later verkocht Peterson zijn brouwerij, die niet alleen klassiekers bleef brouwen, maar ook nieuwe stijlen en smaken op de markt bracht. IJwit is vandaag de dag ’t bekendste bier van ’t IJ, maar ook seizoensbieren als PaasIJ vallen elk jaar weer opnieuw in de smaak.

Website: Brouwerij 't IJ

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.