Een circulaire Juice Bar | ‘Feel the Peel’

17-9-2019

  • Feel the Peel by CRA Carlo Ratti Associati for Eni - credits Nicola Giorgetti
  • Feel the Peel by CRA Carlo Ratti Associati for Eni - credits Nicola Giorgetti
  • Feel the Peel by CRA Carlo Ratti Associati for Eni - credits Nicola Giorgetti

‘Feel the Peel’ is een project van CRA-Carlo Ratti Associati voor Eni, zij ontwikkelden een experimentele sinaasappelpers die bioplast van sinaasappelschillen maakt en dit gebruikt om 3D-bekers te creëren om het sap uit te drinken.

Het ‘Feel the Peel’-prototype streeft ernaar om duurzame circulariteit in het dagelijks leven te brengen. Internationaal ontwerp- en innovatiekantoor CRA-Carlo Ratti Associati heeft in samenwerking met het wereldwijde energiebedrijf Eni een experimentele ‘Circular Juice Bar’ ontwikkeld die sinaasappelsschillen gebruikt om bioplastic te maken, waarna daarvan gloeidraad wordt gemaakt waarvan 3D wegwerpbekers worden geprint waaruit je het vers geperste sap kunt drinken. Onder de naam “Feel the Peel”, start het prototype een tournee langs diverse openbare evenementen in Italië in de komende maanden om een nieuwe aanpak van duurzame circulariteit te demonstreren.

‘Feel the Peel’

‘Feel the Peel’ is een 3,10 meter hoge sinaasappelpers machine met een koepel gevuld met 1500 sinaasappels. Wanneer iemand een sapje bestelt, glijden sinaasappels naar beneden in de pers. Terwijl elke sinaasappel in twee wordt gesneden, valt de schil in het onderste deel, waar ze zich ophopen. Door een proces van drogen, malen en mengen met Polylactic Acid (PLA), worden de schillen een bioplast. De bioplast wordt vervolgens verwarmd en gesmolten tot een gloeidraad die wordt gebruikt door een 3D-printer die in de machine is ingebouwd. De geprinte bekers kunnen worden gebruikt om het vers geperste sap te drinken en vervolgens worden gerecycled.

“Het principe van circulariteit is een must voor de objecten van vandaag”, zegt Carlo Ratti, oprichter bij CRA en directeur van het Senseable City Lab van het Massachusetts Institute of Technology: “In samenwerking met Eni hebben we geprobeerd om circulariteit op een zeer tastbare manier te tonen. Door een machine te ontwikkelen die ons helpt te begrijpen hoe we van sinaasappels niet alleen hun sap kunnen gebruiken. De volgende generatie van ‘Feel the Peel’-machines kunnen nieuwe functies bevatten, zoals het bedrukken van stof voor kleding van sinaasappelschillen.”

Bezoekers kunnen het 3D-printproces dat in het systeem is geïntegreerd, ervaren. Van de gloeidraad wordt hun beker recht voor hen in cirkelvormige laagjes gemaakt. Het mengsel wordt gebruikt na zorgvuldig wegen en balanceren van de verhouding tussen de stof van de sinaasappelschil en PLA.

Bekijk hieronder de video over ‘Feel the Peel’: (de tekst gaat onder de video verder)

CRA-Carlo Ratti Associati en Eni verkennen circulariteit en design

Dit project zet een reeks samenwerkingen voort tussen CRA en Eni die circulariteit en design met verschillende materialen onderzoeken. Vorige projecten zijn onder andere de prijswinnende Circular Garden op Milan Design Week 2019 dat mycelium van champignons als een recyclebaar bouwmateriaal gebruikte en het circulaire restaurant dat werd tentoongesteld op de Maker Faire 2018 in Rome en onderzocht hoe Solid Urban Waste (FORSU) van voedselverwerking zoals frituurolie kon worden gebruikt om een tweede generatie biobrandstof te produceren en polystyreen werd daar gerecycled waardoor het gebruikt kon worden in de warmte-isolatiesector.

Na een preview-show op de 40e ‘Meeting for friendship among peoples’ in Rimini eind augustus, zal de Circular Juice Bar onder andere worden geïnstalleerd op de ‘Singularity University Summit’ in Milaan op 8 en 9 oktober 2019, en op Ecomondo Rimini, het toonaangevende evenement rond de circulaire economie in Europa dat begin november plaatsvindt.

Website: Carlo Ratti Associati

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.