Ecopoon | Extra kapitaal voor ontwikkeling van hun eetbare lepels

16-3-2023

  • The new spoon at Ecopoon - the Glacette for ice creamThe new spoon at Ecopoon - the Glacette for ice cream
  • Ecopoon - Touillette spoon - a speculoos coffee spoonEcopoon - Touillette spoon - a speculoos coffee spoon
  • Ecopoon spoon - Aperitive RomarinEcopoon spoon - Aperitive Romarin

Het Belgische bedrijf Ecopoon breidt zijn productie van eetbare en ecologische lepels voor de hospitality sector verder uit. Begin dit jaar haalde de start-up iets meer dan een half miljoen euro op waarmee geïnvesteerd kan worden in de verdere uitbouw van het assortiment en in de productie. Ecopoon lanceert bovendien dit voorjaar nog een nieuwe lepel, ‘Glacette’, specifiek voor desserts en ijssalons.  En het lonkt naar verdere internationale expansie.

Leestijd: 2 minuten

Het bedrijf wil blijven inzetten op een duurzaam en ecologisch alternatief voor wegwerpbestek en plastiek voor eenmalig gebruik. De fondsenwerving is recent aangekondigd door de Luikse oprichters, vlak voor de Global Recycling Day.

Ecopoon | Oplossing voor het festival-afval

Oprichters Maxime Vanderheyden en Cyril Ernst startten in 2021 met Ecopoon, vanuit de overtuiging dat er een oplossing moest gevonden worden voor de enorme hoeveelheid afval op festivals. Ecopoon levert duurzaam geproduceerde en eetbare lepels voor de horeca, hotel- en eventsector.  De lepels worden gemaakt van een mix van bloem, olie en water – een eetbaar deeg dat vervolgens in de juiste vorm wordt gegoten en gebakken. De machines zijn op maat ontwikkeld voor de producten van Ecopoon en gepatenteerd.

Met deze nieuwe fondsenwerving – de tweede financieringsronde voor een totaalbedrag van €520.000 – kan Ecopoon de productiesite in Battice verder uitbouwen, de capaciteit verhogen en professionaliseren. Deze fondsenwerving werd gerealiseerd via leningen en een kapitaalverhoging. De vier bestaande aandeelhouders namen elk deel aan de kapitaalverhoging. Daarnaast nam ook een nieuwe aandeelhouder deel aan deze tweede kapitaalronde. Hij treedt ook toe tot het operationele team en wordt directeur Operations, een rol die voorheen door de twee oprichters werd gedeeld. Het team werkt nu met een tiental medewerkers en kan alleen al van de nieuwe ‘Glacette’-lepel meer dan 2,000,000 units per maand produceren.

Duurzaamheid | Weg met plastic voor eenmalig gebruik

De regelgeving rondom het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik, en dus ook wegwerpbestek, wordt steeds strenger.  Gemiddeld genereert elke Europeaan jaarlijks 177 kilogram verpakkingsafval en dat volume steeg de voorbije tien jaar met meer dan 20 procent. Het hergebruik viel in diezelfde periode zwaar terug. Tegen 2040 wil de Europese Commissie het aandeel verpakkingsafval per persoon met 15 procent zien verminderen. Bedrijven in de hospitality-sector moeten dan ook op zoek naar duurzame en kwalitatieve oplossingen. De personaliseerbare lepels van Ecopoon – van aperitieflepels in verschillende smaken, dessertlepels tot koffielepels – hebben een dubbel voordeel: de productie is duurzamer en er is geen afval. Geen kilo’s wegwerp koffie- en ijslepels op festivals of aan de Belgische kust deze zomer, de lepels kunnen gewoon mee geconsumeerd worden.

Ecopoon lepels o.a. al in gebruik bij de Van der Valk Hotels

Ecopoon biedt producten in verschillende variaties:  een aperitieflepel  (Apérette) in verschillende smaken, een dessertlepel (Cuillette), een Speculoos koffielepel (Touillette) en een ijslepel (Glacette). Sinds 2021 is het bedrijf gevestigd in zijn productiewerkplaats in Battice, in het hart van de streek van Herve.

Ecopoon wil dit jaar nog zijn aanwezigheid in België fors uitbreiden. Daarnaast zet zich de expansie in Nederland, Frankrijk en Luxemburg verder door en wil Ecopoon ook in Duitsland voet aan grond krijgen. Ecopoon levert op dit moment al aan bedrijven zoals Darcis, Galler, Lavazza (NL) en Van der Valk Hotels.

Wij schreven een flink aantal jaren geleden al over eetbare lepels.

Website: Ecopoon

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.