Draagbare technologie | The future is coming to dinner

13-3-2017

De meesten van ons kennen de Apple Watch wel, sommigen vast ook de Fitbit en andere vormen van draagbare technologie. Maar hoe wordt draagbare technologie gebruikt in de gastvrijheidsindustrie? We vonden voorbeelden die voornamelijk gerelateerd zijn aan het creëren van de ultieme ‘guest experience’. Het maakt het leven van je gasten makkelijker, zorgt voor snellere informatieverspreiding en informatie is makkelijker toegankelijker voor medewerkers. Maar wist je dat er al bedrijven experimenteren met het gebruik van draagbare technologie om de gezondheid van medewerkers te volgen?

Draagbare technologie en de ultieme ‘guest experience’

Draagbare technologie kan gebruikt worden om te communiceren met je gasten, ze te binden aan je bedrijf én hun verwachtingen te overtreffen. Bijvoorbeeld de Starwood App, die onder andere te installeren is op je smartwatch, geeft gasten de mogelijkheid om kamers te boeken, roomservice te bestellen, speciale aanbiedingen te ontvangen en om kamerdeuren te openen. Hiermee zorgt Starwood voor een verhoging van de gasttevredenheid en omzet.

Bij de Walt Disney World Resorts geven ze gasten bij aankomst in het hotel een ‘Magicband’ als draagbare technologie. Met de ‘Magicband’ open je de deur van je hotelkamer, krijg je toegang tot het thema- en waterpark, kun je inchecken bij de FastPass toegang tot attracties, doe je aankopen en maak je kans op gepersonaliseerde verrassingen.

Toepassen van draagbare technologie voor hotel medewerkers

Draagbare technologie wordt ook gebruikt op verschillende afdelingen binnen een hotel. Een draagbaar horloge is veel makkelijker in gebruik dan een tablet, laptop of smartphone. De technische dienst en de housekeeping kunnen berichten en updates over gastverzoeken, bestellingen en openstaande taken ontvangen en communiceren met andere afdelingen. De draagbare horloges kunnen ook bijhouden hoelang er over een taak gedaan wordt en zo bijdragen aan de efficiency. Wij vonden een artikel over Danny Meyer, restaurant eigenaar en oprichter van de Union Square Hospitalty Group. Hij gebruikt Apple horloges voor zijn managers en sommeliers. Deze Apple horloges hebben een app die verbonden is met het Point Of Sale systeem van het restaurant. Hiermee kunnen managers zien hoelang mensen aan een tafel zitten en wanneer hun bestelling opgenomen moet worden. Deze managers maar ook de sommelier kunnen bepaalde activiteiten  hierdoor makkelijker laten uitvoeren, zo kunnen ze bijvoorbeeld een opdracht voor een fles wijn uit de wijnkelder sturen en zelf op de werkvloer aanwezig blijven.

Gezondheid van medewerkers

In de nabije toekomst (sommige bedrijven experimenteren er al mee) wordt draagbare technologie ook gebruikt om data te krijgen over de gezondheid van medewerkers. Hoeveel uur ze slapen en hoeveel stappen zetten ze op een dag bijvoobeeld. In de toekomst zullen meer bedrijven deze draagbare technologie gaan integreren in hun ‘employee wellness’ programma’s. Eén van de grote  problemen is echter of medewerkers hier op zitten te wachten. Het delen van dit soort informatie met werkgevers heeft zowel voor- als nadelen maar zeker als ook verzekeringsmaatschappijen zich hiermee gaan bemoeien, krijgen we een groot ‘big brother is watching’ gevoel.

We hebben nog geen horeca bedrijven gespot die via draagbare technologie een steentje willen bijdragen aan de gezondheid van de medewerkers. Maar dit zal niet echt lang meer duren aangezien men verwacht dat in 2020, 75 miljoen apparaten ingezet gaan worden in bedrijven.

In het verleden hebben wij ook concepten gespot met draagbare technologie zoals Tomorrowland’s ‘magical friendship bracelets’ die werden gebruikt als ticket en communicatiemiddel tijdens dit festival. Met deze armbanden kon je in contact komen met andere festivalgangers. Al in 2011 introduceerde Ushuaia Ibiza Beach Hotel een armband dat gesynchroniseerd was met de Facebook profielen van hun gasten. Met dit systeem kon men foto’s en Facebook statussen delen met vrienden.

Bron: HospitalityUpgrade

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.