Deepspot Pool | Diepste duikzwembad ter wereld

18-4-2019

  • Deepspot Pool
  • Deepspot Pool
  • Deepspot Pool
  • Deepspot Pool
  • Deepspot Pool

In Polen wordt momenteel hard gewerkt aan de opening van ’s werelds diepste duikzwembad. Het unieke zwembad moet in het najaar opengaan en wordt gebouwd in de buurt van Warschau. Het kristalheldere water heeft een diepte van 45 meter (dat is 8.000 kubieke meter water, 27 keer zoveel als in een gewoon 25-meter zwembad), hier kunnen duikers dus pas echt goed oefenen!

Deepspot Pool

De temperatuur van het water zal hoger zijn dan in traditionele zwembaden, zodat je ook langere tijd onder water kunt blijven zonder dat je een duikpak aan hoeft! Het diepe bassin stelt duikers in staat om op verschillende dieptes te trainen en aan hun trainingsprogramma’s te werken. Het ontwerp is zo gemaakt dat zowel professionele als beginnende duikers hier uitgebreid kunnen oefenen.

In de Deepspot Pool kunnen duikers 24 uur per dag, 365 dagen per jaar terecht omdat de weersomstandigheden in een zwembad natuurlijk altijd goed zijn. Voor gasten die niet van een duik houden wordt er een onderwatertunnel gebouwd waar je de duikverrichtingen kunt bekijken. Daarnaast zijn er conferentie- en trainingszalen en hotelkamers met uitzicht op de diepere delen van het zwembad. Deepspot is onderdeel van Flyspot waar je ook indoor skydiving kunt beoefenen en ze hebben ook een Boeing 737-800 simulator.

Technologische uitdaging

De uitgraving van een bassin van 50 meter is al lastig, kun je nagaan wat een enorme technologische uitdaging het is om een zwembad van dit kaliber te bouwen. Daarbij komt nog een uitdaging: hoe houd je het water zo kristalhelder mogelijk? Dit lukt niet op de traditionele manier van filteren, buiten dat dat economisch erg inefficiënt is (dit zou 15 keer per dag moeten gebeuren tegenover 3 keer per dag in een normaal zwembad), zou de stroming ook een gigantische draaikolk veroorzaken. Geen optie dus. Speciaal voor dit zwembad is daarom een systeem gemaakt waarin het voldoende is om het slechts 4 keer per dag te vervangen/filteren! Wateronttrekking en afvoeren zijn zo gerangschikt dat de beweging praktisch bijna niet gevoeld wordt door de duikers.

Andere diepe zwembaden

Deepspot Pool is het vierde duikzwembad ter wereld dat soortgelijke ervaringen biedt, maar het is de enige zwembad dat zo technologisch geavanceerd is. Andere zwembaden:

  • Het 40 meter diepe Y-40 zwembad in het Terme Millepini hotel. Gelegen in het Italiaanse stadje Montegrotto Terme, 50 km van Venetië. Het hoofdbassin hier is 20 bij 18 meter en 10 meter diep. In de bodem vind je een schacht met een diameter van 6 meter. Vanaf de oppervlak van het water tot de bodem van de schacht is het 40 meter.
  • Het Nemo 33-zwembad in Brussel is 33 meter diep. Naast het diepste niveau heeft het ook twee baden van 5 en 10 meter. Op verschillende diepten zijn ramen geplaatst waar men de duikers in het zwembad kan bekijken.
  • Het Todi-zwembad in Beringen, ook in België, is het oudste duikbad van Europa. Dit bad heeft een diepte van 36 meter en een watertemperatuur van 23°C.

Website: Deepspot Pool

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.