De Verspillingsfabriek van Hutten draait op volle toeren

20-4-2016

Hutten Catering heeft sinds vorige maand haar eigen Verspillingsfabriek. Reststromen van voedsel worden hier omgezet naar nieuwe, smaakvolle producten. Hutten Catering speelt hiermee in op het nutteloos verspillen van voedsel.

De Verspillingsfabriek

De cijfers liegen er niet om op kliekipedia.nl. Wereldwijd wordt 1/3 van de voedselproductie uiteindelijk weggegooid, hiervan is 50 kilo per jaar, per persoon afkomstig van de Nederlandse consument. Het zijn niet alleen de consumenten die achteloos hun restjes weggooien. Ook leveranciers, horecabedrijven, voedselproducenten en supermarkten hebben hier een groot aandeel in. Tijd om hier iets tegen te doen vinden de initiatiefnemers van De Verspillingsfabriek. Momenteel vind je hier twee soorten stromen producten die omgezet worden tot nieuwe producten.

Barstensvol

De producten van Barstensvol zijn producten die niet geschikt zijn voor verkoop. Dit kan zijn doordat de vorm of grootte niet voldoet aan de eisen, maar dit kunnen ook producten zijn die tegen de THT-datum aanzitten. Ook producten die als overschot zijn bestempeld vind je hier terug. Waar deze normaal gesproken vernietigd zouden worden, worden hier nieuwe producten van gemaakt onder de naam Barstensvol.

Overlekker

Overlekker is een initiatief van Hutten in samenwerking met supermarktketen Plus. Dit zijn versproducten die té smaakvol en rijp zijn. Deze producten komen uit de supermarkt en zijn niet meer geschikt voor verkoop aan de consument. Wel zijn de producten nog erg smaakvol. Meer smaak met minder waste.

THREE-SIXTY

Je vindt De Verspillingsfabriek terug In het oude distributiecentrum van DHL te Veghel. Het is een onderdeel van THREE-SIXTY, een plek waar ondernemers, studenten en startups de kans krijgen om innovatieve concepten te ontwikkelen op het gebied van voedspelverspilling. Naast De Verspillingsfabriek en Foodsquad dient het ook als Kennis en Expertise centrum.

Andere initiatieven tegen voedselverspilling

De afgelopen jaren zijn er steeds meer initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Zo vind je op Kliekipedia.nl receptinspiratie voor kliekjes en gaat Kromkommer de strijd aan tegen groenten en fruit dat niet voldoet aan het ideale plaatje. Ook InStock werkt mee om verspilling tegen te gaan. Dit doen ze met een restaurant, afhaaltoko en foodtruck waar gekookt wordt met producten die normaal gesproken ons bord niet halen.

Website: De Verspillingsfabriek 

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.