De menukaart: waar moet ik op letten?

25-3-2016

  • By Freepik

In elk restaurant zijn ze te vinden, in alle soorten en maten; de menukaart. Sommige restaurateurs zijn erg creatief om hun menukaart zo duidelijk en opvallend mogelijk te maken, andere restaurateurs niet. Waar moet je als restaurateur echt op letten bij het (laten) ontwerpen van een menukaart?

Het ontwerp en de sfeer

Ontwerp de menukaart zodat deze precies aansluit bij de wensen van je doelgroep. Voorkom dat de menukaart precies is gemaakt zoals jij dat zelf wil. Het kan zomaar zijn dat je wensen totaal anders zijn dan die van je gasten. Gasten kopen niet op basis van allemaal technische gegevens, maar op basis van emotie. Communiceer de herkomst van de producten en vertel wat over de geschiedenis van je restaurant. Vertel je verhaal en speel in op de emotie van de gast.

Leesbaarheid en contrast

Een menukaart moet goed leesbaar zijn. Sommige menukaarten hebben een te drukke afbeelding of een te felle kleur als achtergrond. Hierdoor wordt de tekst op de menukaart erg moeilijk leesbaar. Hetzelfde geldt voor contrast; zorg ervoor dat de achtergrond kleur en tekstkleur complementair zijn aan elkaar zodat de leesbaarheid goed is. Een grijze tekst op een zwarte achtergrond is een no-go.

Opbouw menukaart: duidelijk en gestructureerd

Zorg ervoor dat de opbouw van de kaart duidelijk en gestructureerd is. Zet de gerechten in verschillende categorieën (voorgerecht, hoofdgerecht etc.) en zorg voor consistentie in opbouw en opzet. Laat een gast eens meedenken over jouw designs. De gasten kijken namelijk op een hele andere manier naar een menukaart dan jij doet. Zorg ervoor dat er niet te veel gerechten op de menukaart staan, zo voorkom je keuzestress.

Psychologie: it’s all-in the mind.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de plekken op een menukaart waar een gerecht het beste verkoopt. Uit deze onderzoeken blijkt dat de bovenste en onderste gerechten beter verkopen. Zet dus de gerechten waar veel marge op zit op de bovenste en onderste plekken van de categorieën op je menukaart.

Kwaliteit van de kaart

Vaak is een menukaart vies, zitten er vlekjes en vingerafdrukken op of zijn de hoekjes versleten. Het zijn oneffenheden die regelmatig voorkomen. Vergeet niet dat jouw gast lang met de kaart in zijn handen zit en deze ‘grondig’ bekijkt. Een goed verzorgde, professionele kaart zegt veel over (de rest van) jouw restaurant.

Tip: Omdat veel mensen vooraf kijken op de website van jouw horecagelegenheid is het verstandig om een digitale versie van de menukaart op je website te plaatsen. De gast weet dan precies wat hij/zij kan verwachten! Dit kan als PDF, nog beter is het om de teksten op de site zelf op te nemen.

Voor inspiratie en andere tips over menukaarten bezoek de website van Horécards.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.