De iSommelier van iFavine

13-11-2015

De iSommelier filtert zuurstof uit de lucht en versnelt hiermee het decanteer proces van enkele uren naar minuten. De iSommelier is een product van iFavine.

In het strak vormgegeven apparaat passen glazen karaffen waar zuivere zuurstof aan de wijn wordt toegevoegd. De bijbehorende mobiele app, waar duizenden wijnen uit de hele wereld in zijn opgenomen, laat het apparaat exact weten hoe de wijn gedronken moet worden volgens de wijnmaker.

De iSommelier van iFavine, een perfecte balans tussen zuurstof en wijn.

Dat is het effect van de iSommelier, die alle beperkingen van traditioneel decanteren uitsluit. Verschillende natuurlijke elementen in de lucht kunnen de kwaliteit van een wijn beïnvloeden als deze traditioneel wordt gedecanteerd; vervuiling, geuren, vocht, verschil in luchtdruk of omgevingstemperatuur. Deze eerste ‘smart decanter’ biedt met nieuwe technologie oplossingen voor deze problemen. Drie filters zuiveren de omgevingslucht en verhogen het zuurstofgehalte van de gemiddelde 21% naar maximaal 90%. Bovendien verwijdert het luchtverontreinigende stoffen en vocht. Het apparaat isoleert zuurstof van stikstof en kooldioxide. Bij de iSommelier hoort een gepatenteerde glazen karaf. Deze is zo gemaakt dat de zuurstof gelijkmatig door de hele wijn wordt verspreid. Hierdoor ontstaat een constant niveau van zuurstof in de wijn en worden tannines ronder en de smaak zachter. Door deze methode worden alle aroma’s versterkt en het volledige potentieel van de wijn onthuld.

Volgens ambassadeur van de iSommelier van iFavine, Edwin Raben zou elk restaurant een iSommelier moeten hebben. “Restaurants kunnen hun (arrangement)wijnen per glas gaan decanteren. Bovendien kunnen ook jonge wijnen door de iSommelier veel sneller gedronken worden door de verzachtende werking op de tannines. Ook het effect op witte wijnen is enorm, denk hierbij bijvoorbeeld aan jonge Riesling”.

Er zijn al een aantal bedrijven in Nederland die werken met de iSommelier: onder andere bij FG restaurant en FG Food Lab van Francois Geurds (Rotterdam), Beluga (Maastricht), Restaurant Fred (Rotterdam), Wolf Atelier (Amsterdam) en de Sotto Wijn Lounge (Ermelo).

Alain Rosier (sommelier FG restaurant & FG Food Labs) over de iSommelier

“Wij hebben dit apparaat net een week in het restaurant staan en zijn er vol mee aan het experimenteren. Zo hebben we deze week een mooie Château Mouton Rothschild uit 1985 (zie foto) open kunnen maken en na 30 minuten met een mooi bouquet kunnen serveren. Met de iFavine kun je snel handelen als een wijn net wat meer ronding nodig heeft. Zware tannines zoals een wijn met 100% Tannat druif zijn snel te doorbreken met de iFavine. Daarnaast kun je wijn snel serveren en hoef je vooraf bestelde wijn niet al uren gedecanteerd te hebben.”

De iSommelier van iFavine is te koop vanaf 24 november bij de Makro en voor consumenten bij de Oldenhof Kookwinkel.

Website: iFAVINE

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.