Cloud Clubbing | On- en offline muziek events

8-5-2020

  • Cloud Clubbing

Door het Corona Virus waren de afgelopen maanden voor iedereen een beetje gek. Niet meer zomaar vrienden en familie kunnen zien, niet meer naar de sportclub mogen, niet meer lekker uiteten of een drankje in de stad kunnen doen of losgaan op je favoriete muziek op een festival of in een nachtclub. Zo jammer in deze tijd waarin iedereen wel een beetje plezier en vrolijkheid kan gebruiken. Voor nu ziet het er in ieder geval naar uit dat alle poppodia en nachtclubs tot in ieder geval 1 september gesloten zijn. Ook festivals, waar we er in Nederland zo veel van hebben, zullen tot 1 september niet plaatsvinden of zelfs helemaal niet meer mogen tot dat er een vaccin is.

Een blog van onze collega Marguerita Vogelsang over voorbeelden uit de uitgaanswereld en festivalscene die economisch gezien ongekend hard worden getroffen door de coronacrisis. Toch spot zij daar ook allerlei positieve initiatieven.


Chinezen hadden ‘Cloud Clubbing’- sessies al een paar maanden geleden bedacht

Een tijdje geleden kwam ik een artikel tegen over een leuk initiatief van nachtclub TAXX Shanghai die cloud clubbing sessies bedacht om de Chinezen ook thuis toch een uitgaanservaring te geven. De manager van deze nachtclub gaf in dit artikeltje aan dat angst wegnemen bij mensen thuis door middel van het delen van muziek, zijn doel was. En hoe fijn is het om soms de muziek even lekker hard aan te zetten en even al het andere te vergeten?

Mee toeteren tijdens een drive-thru optreden

In Duitsland bedacht een nachtclub, Club Index, een drive-thru om vanuit een auto te genieten van een optreden. Het uitgaan op gepaste afstand vanuit de auto was een groot succes met een ‘uitverkochte menigte’ van 250 auto’s. De organiserende DJ kreeg zijn publiek (2 personen per auto) zelfs zover dat zij mee toeterden op de muziek! Deze oplossing is voor veel festivals waarschijnlijk niet haalbaar maar toont wel aan dat er wereldwijd allerlei leuke initiatieven worden bedacht om het contact met fans vast te houden. Bekijk hieronder een video over het event: (tekst gaat hieronder verder).

Initiatieven in Nederland

Gelukkig hoor en zie ik ook in Nederland de laatste tijd leuke initiatieven rondom muziek. In maart verzorgde NPO-radio 2 het eerste online festival van Nederland met een toffe line up van 13 verschillende artiesten en 3 DJ’s. Eén van de DJ’s legde uit dat de reacties enorm positief waren en dat sommige luisteraars zelfs festivalbandjes hadden uitgeprint om de beleving nog wat echter te maken. En het lijkt erop dat we het met dit soort festivals de komende tijd moeten doen.

Ook op Koningsdag, een dag dat voor vele jongeren toch één van de highlights van het jaar is, kon je ook niet uit je dak gaan op een festival of andere evenementen waarbij muziek centraal staan. Radiozenders waaronder 538 en tv-stations bedachten daarom massaal evenementen om de thuisvierende koningsdag-gangers toch te voorzien van muziek en een feestelijke sfeer. In de weekenden zijn er ook steeds meer bars en uitgaansgelegenheden in Nederland die een livestream organiseren. Bekijk deze livestream van United We Stream maar eens.  Dit kan natuurlijk ook met je eigen, lokaal publiek, vanuit een muziekcafé, waardoor de livestream ook intiemer wordt beleefd. Sommige restaurants geven bij hun thuisbezorgmaaltijden links naar afspeellijsten voor achtergrondmuziek, alles voor de verbeelding! Zo kun je natuurlijk ook jouw drankjes in pakketten gaan bezorgen voor bij de livestream.

Festivals bezoeken met boten deze zomer?

Het wachten is op festivals die deze zomer met boten bezocht kunnen worden, zolang er niet te veel artiesten op het podium staan en alle bezoekers in hun eigen bootje komen, een prima oplossing toch? Ik zou, natuurlijk wel afhankelijk van de artiesten, in ieder geval een bootje huren! Tenslotte brengt muziek mensen samen, kijk maar eens naar al die video waarin mensen in verschillende wereldsteden met elkaar op het balkon muziek maken. Misschien ontstaat hiermee wel een heel nieuw muziekgenre. Ik hoop dat dit soort gave initiatieven de komende tijd voortzetten. Maar vooral hoop ik dat we met z’n alle snel weer in een kroeg, club of op een festival kunnen feesten!

Website: Van Spronsen & Partners horeca-advies

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.