Capital Kitchen | Ontworpen door de Nederlandse top

15-11-2021

  • Capital Kitchen Amsterdam - credits Birgit BijlCapital Kitchen Amsterdam - credits Birgit Bijl
  • Capital Kitchen - Tower RoomThe Tower Room - credits JanWillenKaldenbach
  • Food at Capital Kitchen Amsterdam - credits Kim WindersFood at Capital Kitchen Amsterdam - credits Kim Winders
  • Capital Kitchen Amsterdam - credits Birgit BijlCapital Kitchen Amsterdam - credits Birgit Bijl
  • Capital Kitchen Amsterdam - credits Geert BroertjesCapital Kitchen Amsterdam - credits Geert Broertjes
  • Capital Kitchen Amsterdam - credits Geert BroertjesCapital Kitchen Amsterdam - credits Geert Broertjes
  • Trappenhuis by rutger de vries - credits Jan Willem KaldenbachTrappenhuis by rutger de vries - credits Jan Willem Kaldenbach

Opening – De nieuwste aanwinst in Amsterdam is Capital Kitchen. Een bar- restaurant gevestigd in Capital C, het monumentale pand aan het Weesperplein waar ooit de Diamantenbeurs was gevestigd. Capital C staat letterlijk voor creativiteit met een hoofdletter C. Capital C is een hub en community voor de creatieve sector van de hoofdstad. Een werk- en ontmoetingsplek voor creatives met flexplekken, kantoor- en vergaderruimten en bijzondere event-spaces. En nu dus ook met een uniek en vernieuwend bar-restaurantconcept waaraan de top van de Nederlandse creatieve industrie heeft meegewerkt.

Leestijd: 3 minuten

Kunst met de hoofdletter K bij Capital Kitchen

De voorliefde voor kunst en design zijn dé pijlers van Capital Kitchen. Verantwoordelijk voor de selectie van alle bij Capital C betrokken kunstenaars en designers is curator en publicist Anne van der Zwaag. Het grensverleggende restaurantdesign is van artistieke duizendpoot en stijlicoon Maarten Spruyt. Het is de eerste keer dat hij een restaurant mocht inrichten. Hij kreeg de vrije hand om het interieur van Capital Kitchen naar eigen inzicht vorm te geven en betrok collega-creatieven van naam en faam bij dit unieke project. Kunstenaar Joep van Lieshout ontwierp bijvoorbeeld het art-object boven de centrale bar. Deze blikvanger in het interieur met de werktitel ‘Het Wezen’, is een – uit elkaar getrokken – menselijk skelet dat symbool staat voor het blootleggen van de innerlijke mens.

Vagina, slokdarm en discobal

Dit thema van de ‘innerlijke mens’ is tot het uiterste doorgetrokken naar het meubilair. De tafelbladen (een ontwerp van Maarten Spruyt) zijn – tot op celniveau – extreem uitvergrote beelden van menselijke organen zoals slokdarm, alvleesklier, lever en vagina. Voor het ontwerp van de stoelen – elke stoel heeft een unieke rugleuning – tekende kunstenaar en ontwerper Maarten Baas, bekend van werk dat in de meest toonaangevende musea ter wereld is opgenomen zoals: MoMa, Victoria & Albert, San Francisco Museum of Modern Art en ook het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. Lensvelt voerde de stoelen uit.

Ook bijzonder: de gesmolten discobal over de balustrade op de vide. Een ontwerp van het Nederlands-Amerikaanse designerscollectief Rotganzen die met deze bal, ‘Quelle Fête’ gedoopt, de prestigieuze Wallpaper Design Award 2019 won. De entree fungeert als pop- upgalerie met aan het plafond een spectaculaire lichtinstallatie van ontwerper Rick Tegelaar. In samenwerking met het prestigieuze Amsterdam Art, waarbij galeries en musea uit de hoofdstad zijn aangesloten, is er in het restaurant elke twee maanden een pop-up expositie van cutting- edge kunstenaars en designers te zien. En zo is er nog véél meer te ontdekken.

“Wij zijn supertrots dat wij zoveel toptalent uit de creatieve industrie aan ons hebben weten te binden,” aldus Thomas Zwart, algemeen directeur van Capital C. “Juist door kunstenaars en designers de vrije hand te geven kom je tot verrassende vernieuwende ideeën. Dat is ook precies waar wij als Capital C voor willen staan.”

Local food 3.0

Eten, drinken, muziek, kunst, evenementen, staff en bezoekers zijn allemaal ingrediënten die een bezoek aan Capital Kitchen tot een bijzondere ervaring maken. Creative chef Dave Wijnschenk werkt met de beste regionale leveranciers en transformeert lokale ingrediënten tot verrassende, kleurrijke creaties. Denk aan: huisgemaakte filet americain van dubbeldoel Beemster-koeien (met gebakken kappertjes, bieslook en croutons van zuurdesembrood van stadsbakkerij As). En: geroosterde bloemkool uit West-Friesland met een romige bloemkoolcrème (gecombineerd met miso en sjalotten). Ook op de seizoenskaart: crowdpleasers zoals fish&chips (met kabeljauw uit de Noordzee), runderstoofpot van het lokale runderras Ouderkerks Blond en bisque van Hollandse garnalen, Zeeuwse mosselen, scheermessen (met aardappelen en wortelen van de laatste lokale oogst). Chef Wijnschenk: “Bij Capital Kitchen proberen we een stap verder te gaan met lokaal en duurzaam eten. We streven naar low carbon food print en dus gebruiken we zoveel mogelijk lokale ingrediënten.

Harold Hamersma en Ronald Giphart

Bar en drinks nemen een prominente plek in op deze gloednieuwe locatie. Bij Capital Kitchen geen traditionele wijnkaart maar een Drinks Menu. Een veelzijdige drankkaart met bijzondere thee, kefir, hard seltzers en kombucha. Wijn en bier krijgen hierbij speciale aandacht. Als wijnadviseur is wijnpublicist Harold Hamersma aangetrokken. Hij selecteerde de betere Hollandse wijnen en ook Duitse, Franse en zelfs Luxemburgse en Belgische wijnen, alles op nog geen 600 kilometer van Capital Kitchen (dus hier geen nieuwe wereldwijnen). De bierkaart met vele verrassende namen en stijlen is ontwikkeld door bierliefhebber en schrijver Ronald Giphart.

Praktisch

Capital Kitchen is van maandag tot en met vrijdag geopend voor diner. Vanaf november is Capital Kitchen tevens open voor lunch en borrel en in januari 2022 openen ze ook in de weekenden voor lunch, borrel en diner.

Weesperplein 4A, 1018 XA Amsterdam. Gevestigd in het pand van Capital C op de begane grond.

Website: Capital Kitchen

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.