De Bourgondische Bierkelder vol gerijpte bieren

18-5-2016

In de wereld van speciaalbier gebeurt veel. Nederland telt inmiddels meer brouwerijen dan onze zuiderburen en elk café heeft een diversiteit aan speciaalbier op de kaart staan. Een nieuwe trend is het rijpen van bier. Daar waar brouwers of café eigenaren voorheen zelf wel eens een bier in de kelder lieten rijpen, wordt dit nu beschikbaar voor het grote publiek, dankzij de Bourgondische Bierkelder.

Uniek concept

De bierspecialist achter dit concept is Bas Schampers: “Al van jongs af aan ben ik horecaman èn ondernemend ingesteld. Na het cum laude afronden van de opleiding aan de Academy of Hotelmanagement in Breda ben ik succesvol aan de slag gegaan als zelfstandig horecatrainer.” vertelt hij. “De bourgondische inslag die ik van huis uit heb meegekregen staat aan de basis van mijn grote interesse voor speciaalbier. In de afgelopen jaren zag ik steeds vaker gerijpte bieren verschijnen, met als bekendste voorbeeld wellicht de Hertog Jan Grand Prestige. ‘Daar moet ik iets mee’ was direct de gedachte, gevolgd door: ‘Hoe kan ik hier een beleving aan koppelen?’.” Zo is het idee voor de Bourgondische Bierkelder geboren.

Brabants klooster best geschikt voor de Bourgondische Bierkelder

In zijn zoektocht naar een geschikte locatie stuitte Bas op een idyllisch, 18e-eeuws klooster, ergens in het bourgondische Noord-Brabant. “Daar zijn de ideale omstandigheden” vertelt hij want, “in de donkere kelders is de temperatuur van nature constant, waardoor bieren onder ideale omstandigheden kunnen rijpen. Licht en temperatuur zijn de grootste vijanden van bier.” Door deze facetten goed in de gaten te houden en te controleren kunnen de bieren een ideale rijping doormaken. Waardoor ze, zoals we dat van wijn al kennen, een mooie smaakontwikkeling doormaken.

Beleving

Het draait bij Bas om beleving. Gerijpt bier proeven is mooi, maar je hebt ook vergelijkingsmateriaal nodig: ‘hoe smaakt dit bier vers, een jaartje jonger of juist ouder?’ Deze beleving is straks voor iedere liefhebber van speciaalbier mogelijk. Bij de Bourgondische Bierkelder koop je niet alleen een fles van jouw favoriete bier. Je koopt een heel pakket van hetzelfde bier, geleverd in meerdere jaargangen naast elkaar. Op die manier kun je de smaakevolutie van het bier letterlijk beleven.

Crowdfunding

Om de kelders te kunnen inrichten en een goed assortiment te kunnen opbouwen, is er een kleinschalige financiering nodig. Bas Schampers zoekt investeerders voor minimaal twintig- en maximaal veertigduizend euro. Hiervoor start hij op 16 mei as. een crowdfundcampagne.

Website: Bourgondische Bierkelder

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.