Bee Friendly Food Alliance | Samen in actie

29-1-2018

De ‘Bee Friendly Food Alliance’ is een netwerk van Amerikaanse chefs, restaurants en anderen binnen de voedselindustrie die er alles aan doen om de bijen te redden op onze planeet. Doordat er zoveel op het spel staat, laten ze maar al te graag hun stem horen aan het grote publiek.

Red de bijen

Miljoenen bijen sterven uit met verontrustende gevolgen voor het milieu en onze voedselvoorziening. Hoewel er meerdere factoren bijdragen aan het mogelijk uitsterven van de bij, is een belangrijke oorzaak het gebruik van bijenmoordende bestrijdingsmiddelen die neonicotinoïden of neonics worden genoemd.

Talloze onafhankelijke onderzoeken, waaronder een EPA-studie uit 2016, bevestigen dat de zogeheten neonics schadelijk zijn voor bijen. Het gebruik hiervan is de afgelopen tien jaar drastisch toegenomen. Het gebruik van neonicotinoïde pesticiden op maïs is sinds 2000 bijvoorbeeld gestegen van 30% tot bijna 80%.

Zonder bijen gaan belangrijke voedselbronnen, waaronder een breed assortiment aan groenten en fruit en zelfs koffie en chocolade, verloren. Daarbij bestuiven bijen de luzerne (plant), wat gegeten wordt door koeien. Zonder bijen gaan ook veel van onze zuivelproducten verloren.

En zonder bijen geen honing.  In 2014 bedroeg de honingproductie van imkers met vijf of meer kolonies in totaal 178 miljoen pond – dat is heel veel honing! We mogen de impact die bijen hebben op de restaurantindustrie niet onderschatten.

Wat doet de Bee Friendly Food Alliance?

De Bee Friendly Food Alliance houdt koks, restauranteigenaren en andere in de voedingsindustrie op de hoogte van de problemen waarmee bijen worden geconfronteerd. Het biedt ook mogelijkheden om actie te ondernemen en klanten te informeren over bijen. Eerder dit jaar stuurden 235 koks en restauranthouders een brief waarin ze de EPA opriepen om pesticiden die bijen doden te verbieden.

In Nederland zijn we nog geen alliantie van chefs tegengekomen die zich inzetten voor het behoud van de bijen. Wel is er een wereldwijde petitie die getekend kan worden waarmee je laat zien dat je tegen de pesticiden bent.

Website: Be Friendly Food Alliance

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.